Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στον Άγιο Νικόλαο

Το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) διεξάγεται παράλληλα σε Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Τρίκαλα και Χανιά την Τετάρτη 18, την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στον Άγιο Νικόλαο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 (09:00-14:00) στην Αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγίου Νικολάου του ΤΕΙ Κρήτης

Στον Άγιο Νικόλαο επίσης διοργανώνεται και προφεστιβαλική εκδήλωση την Τρίτη 17 Απριλίου 2018, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το Επιμελητήριο Λασιθίου και το Ίδρυμα Γ. και Α. Μαμιδάκη.
Στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας παρουσιάζονται και εκτίθενται μαθητικά έργα (projects) που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής ή με τη χρήση εργαλείων Πληροφορικής και Διαδικτύου. Πολλά από αυτά είναι πρωτότυπα και καινοτόμα, ενώ όλα εκφράζουν τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς των μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Παράλληλα, στους χώρους του Φεστιβάλ, υπάρχουν συναρπαστικές διαδραστικές εκθέσεις από διάφορους φορείς καθώς κι ενδιαφέροντα εργαστήρια!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη 17 Απριλίου
Επιμελητήριο Λασιθίου, ώρα 19.00
Ομιλίες
«Ψηφιακός Δαρβινισμός: η τεχνολογία αλλάζει τα παντα». Ισίδωρος Σιδερίδης, CEO Pobuca-SiEBEN, leader του Lovegreece.com
«From 0 to 1: Startup essentials». Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου General Partner @ Velocity.Partners Venrture Capital, πρεσβευτής του Lovegreece.com
Τετάρτη 18 Απριλίου
Ομιλίες για μαθητές
Υπολογιστική Όραση: Κάνοντας τους υπολογιστές να βλέπουν, Αντώνης Αργυρός, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας – Έρευνας (ΙΤΕ)
Η Τεχνολογία στη ζωή μας, Ισίδωρος Σιδερίδης, CEO Pobuca-SiEBEN, Leader  του Lovegreece.com, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη
Εκθέσεις
Διαδραστική έκθεση (Demo): «Όραση Υπολογιστών και Ρομπότ» από τον Καθηγητή Δρ. Αντώνιο Αργυρό και τους φοιτητές του.
Σε αυτή την επίδειξη θα δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο οι υπολογιστές και τα ρομπότ προκειμένου να υποστηριχθεί η αλληλεπίδρασή τους με τους ανθρώπους στο πλαίσιο πολλών διαφορετικών εφαρμογών.
Διαδραστική Παρουσίαση
Νέες Τεχνολογίες και Επιχειρηματικότητα. Οι κ.κ. Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου και Ισίδωρος Σιδερίδης από το Lovegreece.com, θα έχουν μια διαδραστική επικοινωνία με φοιτητές και μαθητές για θέματα που αφορούν στις Νέες Τεχνολογίες και την Επιχειρηματικότητα.
Εργαστήρια (Workshops)
Οκταπύρηνη τάξη πολλαπλής νοημοσύνης. Μια ψυχαγωγική προσέγγιση στην παράλληλη επεξεργασία μέσα από την πολλαπλή νοημοσύνη. Από τον Πέτρο Κολιαβασίλη Play Expert.
Εργαστήριο συγγραφής στην εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.
Η Wikipedia είναι μια ελεύθερη ψηφιακή Εγκυκλοπαίδεια, στην οποία ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να γράψει νέα άρθρα, αλλά και να διορθώσει, να συμπληρώσει, να επιμεληθεί το υπάρχον περιεχόμενο. Πρόκειται ήδη για την μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη εγκυκλοπαίδεια που γράφτηκε ποτέ!
Από τον Γιάννη Φαρσάρη, Καθηγητή Πληροφορικής
Εισαγωγή στον προγραμματισμό.
Προγραμματισμός = Λογική Οργάνωση της Σκέψης. «Πολύ λίγοι μαθητές γίνονται επαγγελματίες συγγραφείς, αλλά διδάσκουμε σε όλους να γράφουν επειδή είναι ένας τρόπος να επικοινωνούμε, ένας τρόπος να οργανώνουμε τις σκέψεις μας και να εκφράζουμε τις ιδέες μας. Πιστεύω ότι οι λόγοι για τη διδασκαλία του προγραμματισμού είναι οι ίδιοι με τη διδασκαλία της γραφής. Όταν μαθαίνουμε να γράφουμε, μαθαίνουμε να οργανώνουμε, να εκφράζουμε και να μοιραζόμαστε ιδέες. Και όταν μαθαίνουμε να προγραμματίζουμε, μαθαίνουμε να οργανώνουμε, να εκφράζουμε και να μοιραζόμαστε ιδέες με νέους τρόπους, σε ένα νέο μέσο». Mitchel Resnick – Δημιουργός του Scratch
Από τους Παπαδακάκη Νεκτάριο και Παπαδάκη Κωστή του Τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου
Εισαγωγή στο App Inventor.
Το App Inventor, ως προγραμματιστικό περιβάλλον τύπου drag & drop, αντικαθιστά τον προς συγγραφή κώδικα με οπτικά αντικείμενα τα οποία επιλέγονται μέσω ενός μενού επιλογών μειώνοντας το νοητικό φορτίο που απαιτείται για τη συγγραφή κώδικα και ταυτόχρονα βοηθώντας τους χρήστες να επικεντρωθούν στην επίλυση ενός προβλήματος. Από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγίου Νικολάου του ΤΕΙ Κρήτης Δρ. Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη
Γίνε αεροναυπηγός και πιλότος με το Σύλλογο Αερομοντελιστών Αγίου Νικολάου. Οι μαθητές χωρισμένοι σε δυο ομάδες θα ξεκινήσουν με την κατανόηση των βασικών αρχών γύρω από τα Drones, θα προχωρήσουν στην κατασκευή και στο τέλος θα πετάξουν στον αέρα τις δημιουργίες τους. Με την καθοδήγηση των μελών του Συλλόγου Αερομοντελιστών Αγίου Νικολάου.
Το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι ανοικτό προς το κοινό και αποτελεί μια γιορτή δημιουργικότητας και καινοτομίας
8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στον Άγιο Νικόλαο
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Αφρικανικές οάσεις και κρυστάλλινα νερά στον νότο του Ρεθύμνου
Σας παρουσιάζουμε τα μνημεία της κρητικής φύσης
Κάπως έτσι μεγαλώσαμε την δεκαετία του 1970

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ