Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Ξεκινά σήμετα το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Εκπαίδευση και πολιτισμός: Σχέσεις και προοπτικές»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Εκπαίδευση και πολιτισμός: Σχέσεις και προοπτικές». Το συνέδριο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο σχολικό συγκρότημα του 20ου και 56ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, από σήμερα Παρασκευή 20 έως 22 Απριλίου 2018.
Σκοπός του Συνεδρίου, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, είναι να αποτυπώσει τη πραγματικότητα και να αναδείξει τη διαλεκτική σχέση εκπαίδευσης και πολιτισμού συζητώντας θεματικές όπως: η εκπαίδευση ως πεδίο πολιτισμικών παρεμβάσεων, η αξιοποίηση της Τέχνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη πολιτισμικών προτύπων και αξιών για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, η εκπαίδευση ενηλίκων, τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια.
Σε δηλώσεις που έγιναν στο ΜΜΕ αναφέρθηκαν:
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης:
«Το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή θα παρουσιαστούν 140 προφορικές ανακοινώσεις, θα έχουμε 40 εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα 5 «πόστερ» και 7 κεντρικούς ομιλητές. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν το συνέδριο περισσότεροι από 500 σύνεδροι και αυτό μας δίνει μία πολύ μεγάλη χαρά γιατί βρήκε ανταπόκριση στην κοινωνία και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η σχέση εκπαίδευσης και πολιτισμού είναι μία διαλεκτική σχέση η οποία πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο και να μπορέσουμε να «μπολιάσουμε» και να αναδείξουμε πραγματικά το σχολείο με την κοινωνία τον πολιτισμό, τα παιδιά με τους γονείς και τους θεσμικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη και η ανάλυση της διαλεκτικής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό».
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Παιδείας ΠΕ Ηρακλείου Λάμπρος Καμπουράκης:
«Για ακόμη μία φορά η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση του 2ου πανελλήνιου συνεδρίου με τίτλο «εκπαίδευση και πολιτισμός σχέσεις και προοπτικές», που σκοπό έχει να αναδείξει τη σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και πολιτισμού. Επιθυμία όλων μας είναι μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την κοινωνία μας».
Αντιδήμαρχος Ηρακλείου για θέματα Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης:
«Χαιρετίζουμε την έναρξη του συνεδρίου το οποίο διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης με θέμα την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, οι πολιτιστικές αξίες ιδιαίτερα στη χώρα μας, την πατρίδα μας, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση πρέπει να βρίσκονται ψηλά, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής κοινότητας και του εκπαιδευτικού συστήματος. Περιμένουμε αγωνιωδώς τις εισηγήσεις των ομιλητών και θεωρούμε ότι θα καλύψουν τους στόχους του συνεδρίου».
Μέσα από τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου επιδιώκεται η καταγραφή ερευνητικών και θεωρητικών προσεγγίσεων και προτάσεων, η ανταλλαγή γόνιμων προβληματισμών και η προώθηση δημιουργικού διαλόγου για τη σχέση εκπαίδευσης και πολιτισμού στη διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.
Με σκοπό τη διάχυση της φιλοσοφίας και των στόχων του συνεδρίου στην ευρύτερη κοινότητα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία τρεις προσυνεδριακές δράσεις με θέμα: «Ταξιδεύοντας στους Λαβυρίνθους… της Μουσικής, του Θεάτρου και του Κινηματογράφου».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν 7 κεντρικές ομιλίες, θα παρουσιαστούν 139 προφορικές ανακοινώσεις, 5 posters και θα υλοποιηθούν 39 βιωματικά εργαστήρια.
Διακεκριμένοι κεντρικοί ομιλητές και εισηγητές θα διερευνήσουν διαχρονικές εγγραφές πολιτισμού στην εκπαιδευτική κουλτούρα, προτείνοντας τρόπους βελτιστοποίησής τους.
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://goo.gl/YTdvFp" href="https://goo.gl/YTdvFp">https://goo.gl/YTdvFp

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Εκπαίδευση και πολιτισμός: Σχέσεις και προοπτικές» το τριήμερο 21-21-22 Απριλίου
ΠΡΟΣΩΠΑ Για τα Ράσα και τα Γέννια - Ο Αλέξανδρος Λύρα και ο Μότσαρτ - Ο λυράρης Στέλιος Βασιλάκης ............. ............. .............
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η νέα καμπάνια για την Ελλάδα - Στο «σφυρί» τουριστικές επιχειρήσεις - Διεθνές Επενδυτικό ενδιαφέρον ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Τα Ποδήλατα «ματρακάδες» - Οι Σχολές του επιμελητηρίου - Η Γέφυρα Βαρδινογιάννη, Αράδαινα ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Οδοιπορικό στα Ζωνιανά ............. Ο οικισμός Θησέας για γερά πορτοφόλια ............. Γαύδος ίσως το νησί της Καλυψώ η Ωγύγια ............. Οι Μάλλες από τα μεγαλύτερα χωριά της Κρήτης .............

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........