Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

Παρουσιάζεται το βιβλίο της Ισμήνης Καρυωτάκη ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ…ΩΣ ΕΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ ΑΝΗΚΟΝΤΕΣ την Πέμπτη 26 Απριλίου

Οι εκδόσεις Το ΡΟΔΑΚΙΟ και το βιβλιοπωλείο της Βικελαίας δημοτικής βιβλιοθήκης

Σας περιμένουν την Πέμπτη 26 Απριλίου στις 8μμ
στην παρουσίαση του βιβλίου:

ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ…
ΩΣ ΕΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ ΑΝΗΚΟΝΤΕΣ
– μυθιστόρημα –Συχνά αναρωτιόμαστε αν υπάρχει μέλλον και πώς θα είναι αυτό αλλά για την ύπαρξη του παρελθόντος υπάρχει πάντα αλαζονική βεβαιότητα. Πώς ήταν όμως το παρελθόν; Στο μυθιστόρημα αυτό επιχειρείται σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, μια ανασύνθεση της δεκαετίας 1967-1977 με φερτά υλικά από την ιστορική και την προσωπική μνήμη. Πρόσωπα υπαρκτά, ελαφρώς παραλλαγμένα για τις ανάγκες μιας αφήγησης που δεν θέλει να υποδυθεί τον ρόλο της Ιστορίας, η Δεσμίνα, ο Σείριος, η Δάφνη, οι Μαΐστροι, η Λώρα, ο Πιερ, ο Σάμι, ο Γκονθάλο πηγαινοέρχονται στο Παρίσι. Τους ακολουθούμε διερευνώντας στ΄ αχνάρια τους τη βαθύτερη έννοια της εξορίας. Κάποιοι από αυτούς ήταν μέλη της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» και είχαν συλληφθεί στις αρχές της δικτατορίας, από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 1968. Οι «Έντεκα» (Θανάσης Αθανασίου, Νίκος Γιανναδάκης, Νίκος Κιάος, Παύλος Κλαυδιανός, Κώστας Καρυωτάκης, Κώστας Γιούργος, Αντώνης Μαργαρίτης, Γιώργος Μποτζάκης, Αντρέας Σαββάκης, Νικηφόρος Σταματάκης, Αριστείδης Θεοδωρίδης) μετά από ανήκουστα βασανιστήρια, πέρασαν από Έκτακτο Στρατοδικείο και έμειναν στις φυλακές για χρόνια, όσα χρειάζονταν για να αποκτήσει περιεχόμενο η φράση από τη σελ. 176 του βιβλίου: «Όσοι αναθάρρησαν και ξεσηκώθηκαν —και ήταν πολλοί— ξέμειναν άποροι με τη γεύση της ψευδαίσθησης πικρή στο στόμα.» Ως εις ουδεμίαν πολιτείαν ανήκοντες.


Το βιβλίο θα παρουσιάσει η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού και θα συζητήσει με την Ισμήνη Καρυωτάκη. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Ελένη Γιαμαλάκη και ο Θοδωρής Κόττας.

Η Ισμήνη Καρυωτάκη γεννήθηκε στα Γιάννενα και φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και σκηνογραφία στην École des Beaux-Arts· εργάστηκε σαν αρχιτέκτονας με την ομάδα του Γιώργου Κανδύλη (Παρίσι), σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού, και αργότερα (Αθήνα), για τη μελέτη του Πολιτιστικού Κέντρου Αθήνας. Από το 1986 ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού και ιδιαίτερα με την προστασία και διαχείριση παρόχθιων και παράκτιων περιοχών.
Από τις εκδόσεις Το Ροδακιό κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: Στο σκοτάδι και στο φως λάμνει η ψυχή μου (εικονογραφήματα, 1997), Το Νησί (αφήγηση και εικόνες, 2001), Μετατροπή, Αντλιοστάσιο, Γιάλοβα (χρονικό, 2005), Απόπειρα συνάντησης (νουβέλα, 2012).
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............