Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Αναβιώνουν την ποδηλατάδα του 1950 και 1960 την Κυριακή 6 Μαΐου


Την ποδηλατάδα των δεκαετιών του 1950 και του 1960 στην Κρήτη, αναβιώνουν και φέτος στους Αποστόλους,  οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής, η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Μινώα, ενώ δωρεάν θα είναι η συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών με αντίκες και σύγχρονα ποδήλατα. 
Ήδη, για την ποδηλατάδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 10.30 το πρωί στους Αποστόλους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και άνοιξε κατάλογος συμμετοχών με πολίτες απ’ όλη την Κρήτη, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να πάρουν μέρος με δικό τους ποδήλατο ή που θα ενοικιάσουν. Αφετηρία της ποδηλατάδας, θα είναι η έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων, απ’ όπου θα ξεκινήσουν ποδηλάτες όλων των ηλικιών και θα ακολουθήσουν μια όμορφη διαδρομή 19 χιλιομέτρων, με στάση για ξεκούραση σε κάθε χωριό, καταλήγοντας στην περιοχή Λιβάδες Θραψανού χώρος που προσφέρεται για αναψυχή. Στο σημείο του τερματισμού θα απονεμηθούν  αναμνηστικά διπλώματα και έπαινοι.

«Αναβιώνουν το χθες όπου στους παλιούς ξαναζωντάνευουν μνήμες του παλιού καιρού, ενώ οι νέοι μαθαίνουν. Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 ήταν συνηθισμένο γεγονός να βλέπεις εκατοντάδες ποδήλατα να κινούνται στα χωριά μας», δήλωσαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής. Μια ιδέα για να αναβιώσουμε μια ολόκληρη εποχή, τότε που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και το ποδήλατο ήταν αναγκαίο μέσο μεταφοράς. Από μαθητές εμείς, αλλά και οι παλαιότεροι πηγαίναμε στο γυμνάσιο διανύοντας πολλά χιλιόμετρα με το ποδήλατο. Γέμιζε ποδήλατα η περιοχή», Τη δεκαετία του '50 και του '60 κυρίως ήταν συνηθισμένο γεγονός να βλέπεις… εκατοντάδες ποδήλατα να κινούνται στον κάμπο της Πεδιάδας.

 Έτσι, όπως έκαναν πριν πολλά χρόνια οι μαθητές, εργαζόμενοι, ακόμη και…γαμπροί που κινούνταν τότε στις εύφορες πεδιάδες της περιοχής με το ποδήλατο που είχε γίνει…θρύλος για τα χωριά της περιόχης.
Ο 8ος ποδηλατικός γύρος Πεδιάδος, θα είναι μια γιορτή για το ποδήλατο, μια μοναδική εμπειρία με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων  και με πολλούς επισκέπτες, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές και αποτελεί τη συνέχεια μιας διοργάνωσης που έγινε θεσμός και αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Αποστόλων, Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά και Θραψανού και υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Η αναβίωση του ποδηλατικού δρόμου, αποτελεί μια δράση που έχει άμεση σχέση με την ιστορία και την παράδοση της ευρύτερης περιοχής, αναβιώνει νοσταλγικά το παρελθόν, τότε που στις δεκαετίες του ’50 και το ’60  δεκάδες ποδήλατα κυκλοφορούσαν στα πεδινά χωριά της Κρήτης ως μέσο μετακίνησης για αγρότες, τεχνίτες μαθητές. Παράλληλα, στέλνει ένα μήνυμα για τη σύγχρονη εποχή και το μέλλον, στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την σωματική άσκηση «Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη ποδηλατάδα, να θυμηθούμε τα παλιά και να στείλουμε μηνύματα, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωματική άσκηση…», δήλωσε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών Μαρία Δαμιανάκη.  Η ίδια, αναφερόμενη στον επιτυχημένο θεσμό, ευχαριστεί για τη συνδιοργάνωση τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την Περιφέρεια Κρήτης, την Π.Ε. Ηρακλείου, το Δήμο Μινώα, όλους τους χορηγούς – υποστηρικτές της διοργάνωσης, αλλά και τους εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους ποδηλάτες που κάθε χρόνο συμμετέχουν και στηρίζουν το θεσμό. 


Αρχίζουν οι εγγραφές για την ποδηλατάδα 
Η κα Δαμιανάκη ενημερώνει ότι η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν. Για όσους δεν έχουν ποδήλατο αλλά επιθυμούν να μετάσχουν στην ποδηλατάδα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα διαθέτουν ποδήλατα προς ενοικίαση στην τιμή των δέκα ευρώ. 
Οι διοργανωτές επισημαίνουν πως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τηρούν τις συμβουλές ασφαλείας που προβλέπουν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους, σωστή λειτουργία ποδηλάτου, υπεύθυνη δήλωση γονέων για τα ανήλικα παιδιά, κίνηση στα όρια της βόλτας χωρίς υπερβολική ταχύτητα – επικίνδυνους ελιγμούς κ.α. 

Οργανωτική Επιτροπή – Δηλώσεις συμμετοχών: 
Μαρία Δαμιανάκη            ΠΣ Αποστόλων     6976471830 
Γιώργος Στειακάκης         ΠΣ Σαμπά             6946260472 
Γιώργος Παπαδακάκης     ΠΣ Ζωφόρων        6976578622
Γρηγόρης Καλογερίδης    ΠΣ Βόνης              6973040672
Γιώργος Αδαμάκης           ΠΣ Γαλατά            6972551767
Νίκος Κελαράκης             ΠΣ Θραψανού       6979974609 . 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Πιρουνιανά ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............