Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΞΥΝΟΧΟΝΤΡΟ

Υλικά:

½ – 1 ποτήρι νερού λάδι
1 κιλό σιτάρι σπασμένο
3 κιλά γάλα
λίγο αλάτι



Εκτέλεση:

Καθαρίζετε το σιτάρι, το αλέθετε στον χειρόμυλο και το περνάτε από σίτα (κνισάρα) για να φύγει το αλεύρι. Σουρώνετε, βράζετε το γάλα και το αφήνετε για 4 ημέρες, ίσως και περισσότερο ανάλογα με τον καιρό, να ξινίσει προσθέτοντας λίγο αλάτι και ανακατεύοντας από καιρού σε καιρό.
Τοποθετείτε το ξινισμένο γάλα στη φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτετε τον χόντρο τον οποίο ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να ψηθεί προσθέτοντας το λάδι καθώς βράζει. Τον κατεβάζετε από τη φωτιά και τον αφήνετε 8-10 ώρες να μουσκέψει. Έτσι νωπός μπορεί να καταναλωθεί, αλλά μια μεγάλη ποσότητα κόβεται σε κομμάτια, απλώνεται σε καθαρό πανί και ξηραίνεται τελείως στον ήλιο, γυρίζοντας τον από καιρού σε καιρό. Διατηρείται σε στεγνό και καθαρό μέρος για να μην πάρει υγρασία. Συνήθως στο μαγείρεμα αντικαθιστά ή συμπληρώνει το ρύζι στις σούπες, στα γεμιστά και σε άλλα φαγητά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Ο ιερός ναός του Αγίου Πνεύματος στο εγκαταλελημένο χωριό Αξέντι
Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ