Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Μουσικοποιητική εκδήλωση-αφιέρωμα στους «ποιητές άδοξοι που ΄ναι».την Τετάρτη 28 Μαρτίου στο Ηράκλειο

Τέσσερα μέλη του καταξιωμένου μουσικού σχήματος «Νόστιμον Ήμαρ» και το «Συμπόσιο Πολιτισμού» συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, με ελεύθερη είσοδο, την μουσικοποιητική εκδήλωση-αφιέρωμα στους «ποιητές άδοξοι που ΄ναι». Θα απαγγείλει ο Θοδωρής Κόττας. Τα ποιήματα και τα τραγούδια θα «σχολιάσουν» προβαλλόμενα κολάζ του μέλους του σχήματος Ελένης Βασιλάκη.
Το μουσικό σχήμα «Νόστιμον Ήμαρ» δημιουργήθηκε το 1985 με πρωτοβουλία του Μίνω Σωμαράκη ο οποίος και έχει την ευθύνη του έκτοτε. Το «Νόστιμον Ήμαρ» παίρνει μέρος ανελλιπώς από την ίδρυσή του στις εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου (καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα) και σε εκδηλώσεις άλλων δήμων της Κρήτης. Σκοπός του σχήματος είναι να υπηρετεί τη μουσική επιχειρώντας μια σύζευξη μέλους και λόγου. Αυτήν την υπέρτατη μαγεία που χαρίζει η ποίηση με την μουσική ως βαθύτατη αγωγή ψυχής που μεταφέρεται ακολούθως στην κοινωνία και αναπλάθει τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο λόγο σε υψηλές αξίες ζωής θα κοινωνήσουν οι παρευρισκόμενοι.


Για τον μεγάλο φιλόσοφο Καντ η ποίηση είναι η κορυφαία μεταξύ των Τεχνών. «Ανάμεσα σε όλες τις καλές τέχνες καταλαμβάνει την ανώτατη θέση η ποίηση (που οφείλει την προέλευσή της εξ ολοκλήρου σχεδόν στην ιδιοφυία και μπορεί να καθοδηγεί λιγότερο από όλες με κανονισμούς ή παραδείγματα). Διευρύνει το πνεύμα με το να απελευθερώνει τη φαντασία και, εντός των φραγμών μιας δεδομένης έννοιας, από την απεριόριστη ποικιλία των δυνατών μορφών που εναρμονίζονται μαζί της, προσφέρει εκείνη, η οποία συνδέει την αναπαράσταση της έννοιας αυτής με μια πλησμονή σκέψεων, για την οποία καμιά γλωσσική έκφραση δεν είναι εντελώς κατάλληλη και έτσι υψώνεται αισθητικώς προς τις Ιδέες» (Κριτική της Κριτικής Δύναμης, Καντ, εισ.-μετ.-σχ. Κώστας Ανδρουλιδάκης, εκδ. ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ). Στην ίδια μελέτη ο Καντ τονίζει πως η μουσική συνδέεται με την ποίηση, και διεισδύει «βαθύτερα». « Ύστερα από
την ποίηση, αν πρόκειται για τη θέλξη και τη συγκίνηση της ψυχής, θα έθετα εκείνη την τέχνη που προσεγγίζει περισσότερο τις τέχνες του λόγου και για τούτο μπορεί επίσης να συνδεθεί πολύ φυσικά μαζί της, δηλαδή τη μουσική. Πράγματι, αν και εκφράζεται μόνο μέσω των αισθημάτων χωρίς έννοιες, και άρα δεν προσφέρεται για τον στοχασμό όπως η ποίηση, εν τούτοις συγκινεί την ψυχή πολυειδέστερα και, μολονότι με απλώς παροδικό τρόπο, ωστόσο βαθύτερα».
Αυτές τις δύο υψηλές τέχνες συναρμοσμένες αρμονικά θα γευτούν οι πολίτες σε μία υψηλού επιπέδου εκδήλωση με το « Νόστιμον Ήμαρ»

Μουσικοποιητική εκδήλωση-αφιέρωμα στους «ποιητές άδοξοι που ΄ναι».την Τετάρτη 28 Μαρτίου στο Ηράκλειο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κώστας Μαμουλάκης μας ενώνουν πολλά έχουμε κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για το Μαλεβίζι.
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού τμήματος του Νίκου Καραμανωλάκη
Με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης συναντήθηκε η Λιάνα Σταρίδα
Ξανά στο πλευρό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού η Μαρία Τζιράκη - Παττακού
Στη Τύλισο ο Κώστας Μαμουλάκης και τα μέλη της δημοτικής παράταξης Νέοι Δρόμοι
Ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το Μητάτο του δήμου Σητείας ............. Τα χωριό Κεράσσα ( κερνώ ) ............. Η παραθαλάσσια Σταλίδα ............. Το χωριό Sikillu η σημερινή Καλλονή .............