Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Δεν αναμένεται λειψυδρία στον κάμπο Χανίων το καλοκαίρι, παρά τις μειωμένες βροχοπτώσεις

Την εκτίμηση ότι η περιοχή του κάμπου των Χανίων δεν θα αντιμετωπίσει, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, πρόβλημα λειψυδρίας παρά τις μειωμένες βροχοπτώσεις που παρουσιάζονται τη χειμερινή περίοδο, εξέφρασε σήμερα ο διευθυντής Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης.
Στο περιθώριο συνάντησης για την παρουσίαση μελέτης που εκπόνησε το Πολυτεχνείο Κρήτης σχετικά με την αναρίθμηση των πηγών της λίμνης Αγιάς, ο κ. Κριτσωτάκης τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις ήταν μειωμένες, τα αποθέματα νερού της λίμνης Αγιάς είναι αρκετά ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην ύδρευση και την άρδευση των περιοχών που καλύπτει η λίμνη. «Έχουν γίνει τα κατάλληλα έργα και γεωτρήσεις που μας δίνουν ένα πολύ υψηλό δυναμικό, που σε ετήσια βάση φθάνει τα 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά γεώτρηση» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα ανομβρίας που αντιμετωπίζει όλο το νησί, ο κ. Κριτσωτάκης επισήμανε ότι κάθε φορέας που διαχειρίζεται νερό θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του. Ήδη, η Διεύθυνση Υδάτων έχει αποστείλει προς όλους τους φορείς διαχείρισης έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, κυρίως στις καλλιέργειες που απορροφούν το 85% του υδάτινου δυναμικού.
Τη μελέτη για την αναρίθμηση των πηγών της λίμνης Αγιάς παρουσίασε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Νικολαϊδης. Όπως υπογράμμισε, μέσα από τη μελέτη καταγράφεται όλο το υδατικό δυναμικό της λεκάνης απορροής του ποταμού Κερίτη, ώστε να υπολογιστούν οι ποσότητες νερού που μπορούν να αντληθούν το καλοκαίρι από τις πηγές της λίμνης Αγιάς.
«Σε γενικές γραμμές, οι πηγές της Αγιάς, κατά μέσο όρο, μας δίνουν 66 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο» υποστήριξε ο κ. Νικολαϊδης και παρατήρησε ότι με το υπάρχον σύστημα κάθε χρόνο λαμβάνονται, κατά μέσο όρο, 26 έως 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Στόχος της μελέτης που εκπονεί το Πολυτεχνείο είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο διαχείρισης του νερού, να μετρηθεί το ποσοστό του νερού που πηγαίνει προς τη θάλασσα και τα ποτάμια και να υπολογισθεί με ακρίβεια η ποσότητα που απαιτείται ώστε, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να μην υπάρχουν προβλήματα.
«Η Αγιά είναι ένας φυσικός ταμιευτήρας, που έχει πάρα πολύ νερό. Αν δεν είχαμε τις γεωτρήσεις και σταματούσε να βρέχει για 20 χρόνια, η πηγή θα συνέχιζε να τρέχει» τόνισε ο κ. Νικολαϊδης.
Ως σημαντικό εργαλείο για τη σωστή διαχείριση των πηγών της λίμνης Αγιάς χαρακτήρισε τη μελέτη ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.
ΠΗΓΗ - ΑΠΕ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 320 σκαλοπάτια για τον Παράδεισο - Ερωτόκριτος-Αρετούσα σε Αγγλικό στίχο - Η άγνωστη ταινία για τον Καζαντζάκη ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ 0 Μιχάλης Μακράκης- Το τραγούδι Ελευθερία ή θάνατος - Νίκος Χασαπλαδάκης-Καβράκι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Επίσκεψη στο χωριό Δοριές ............. Επίσκεψη στο χωριό Ασκοί ............. Το χωριό Γαλατά του δήμου Μινώα Πεδιάδας ............. Επίσκεψη στο χωριό Λούμα .............