Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Ο γραφικός οικισμός Γεράνι του δήμου Ρεθύμνης

Το Γεράνι είναι ένα χωριό του νομού Ρεθύμνου  που βρίσκεται 9 περίπου χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο  και σε μικρή απόσταση από την νέα εθνική οδό Ρεθύμνου-Χανίων, σε υψόμετρο 90 μέτρων.

Το χωριό αναφέρεται σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές του 16ου και 17ου αιώνα, καθώς και στην αιγυπτιακή και την τουρκική. Μάλιστα, σε τούρκικο έγγραφο του 1672, αναφέρεται ότι υπαγόταν στα βακουφικά χωριά του αγαθοεργού ιδρύματος του σουλτάνου Ιμπραήμ Χαν, το ομώνυμο τζαμί του οποίου υπάρχει σήμερα στην πόλη του Ρεθύμνου. Πάντως, πιθανότατα κατοικήθηκε νωρίτερα επί βυζαντινής εποχής, δίπλα στη θάλασσα στον όρμο που ήταν μικρό λιμανάκι. Οι επιδρομές των πειρατών ήταν αιτία να οπισθοχωρήσουν στη σημερινή θέση του χωριού.


Ανάμεσα σε ένα κατάφυτο τοπίο από ελαιόδεντρα, βελανιδιές και χαρουπιές και με θέα στο Κρητικό πέλαγος, το Γεράνι είναι ένα τουριστικό χωριό με όλες τις κατάλληλες υποδομές, ξενοδοχειακές μονάδες, ταβέρνες, εστιατόρια, και καφετέριες.
Το Γεράνι πήρε το όνομά του από το γεράνι, ένα είδος αντλίας, από το οποίο οι κάτοικοι αντλούσαν το νερό από το μοναδικό πηγάδι που υπήρχε στην περιοχή.

Η γενέτειρα του Απόστολου Γερανιώτη, που μαζί με το Σταυριανό Μπίρη ήταν ο τρόμος των Τούρκων όλου του νομού, έχει πολλά σημαντικά αξιοθέατα για τον επισκέπτη. Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι το σπήλαιο Γερανίου  με τον θαυμάσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο, αλλά και το δημοτικό σχολείο του χωριού που ιδρύθηκε το 1899, την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας.  Επίσης, από το μεγάλο τριώροφο πύργο που υπήρχε στο χωριό το 16ο αιώνα, σήμερα σώζεται ο ένας όροφος.

Ενοριακή εκκλησία στο Γεράνι είναι ο Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε το 1888, ενώ άλλες εκκλησίες είναι ο Σωτήρας Χριστός στην είσοδο του χωριού, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Αντώνιος και οι Άγιοι Θεόδωροι. Η σημαντικότερη παλιά εκκλησία είναι η Παναγία Καμαριανή δίπλα στη θάλασσα. Εκεί το καλοκαίρι, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα πεντακάθαρα νερά της παραλίας Γεράνι .


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............