Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για την ισόρροπη ανάδειξη-προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς στηρίζει το ΥΠΠΟ

Το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, για την ισόρροπη ανάδειξη-προστασία της σπουδαίας πολιτισμικής κληρονομιάς στη περιοχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, που συναντήθηκε σήμερα με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, βρέθηκε το σύνολο των θεμάτων για την περαιτέρω ανάδειξη, συντήρηση και προστασία της σημαντικής πολιτισμικής κληρονομιάς του Οροπεδίου Λασιθίου, με τον κ. Στεφανάκη να ενημερώνει την υπουργό μεταξύ άλλων για τα θέματα που αφορούν στην ανάδειξη των μοναδικών ανεμόμυλων της περιοχής, του Δικταίου 'Αντρου, του σπηλαίου Τραπέζας, του μινωικού οικισμού Καρφί, του προϊστορικού οικισμού της Πλάτης, της πολιτιστικής-Μινωικής Διαδρομής, και άλλων πολιτιστικών διαδρομών, φυσιολατρικού, αρχαιολογικού και προσκυνηματικού ενδιαφέροντος.

Υπάρχει ήδη αίτημα από πλευράς του δήμου, από τις 15 Φεβρουαρίου 2018, να ενταχθούν οι ανεμόμυλοι στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η οριστική υποβολή προς έγκριση αναμένεται να γίνει στις 30 Μαΐου 2018. Σχετικά με τη συντήρηση, προστασία και περαιτέρω ανάδειξη του Δικταίου 'Αντρου, ο κ. Στεφανάκης τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί η «βραχομηχανική» μελέτη που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Σύμφωνα με ενημέρωση από πλευράς του δημάρχου Οροπεδίου, στη συνάντηση με την υπουργό συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις τοπικές αρχές (δήμος και Καμπάνειο Ίδρυμα) με σκοπό την διάδοση του πολιτισμού και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή. Επίσης έγινε ενημέρωση για την συνεργασία σε επίπεδο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Κρήτης, δήμου Οροπεδίου Λασηθίου και Πολυτεχνείου Κρήτης, για την ανάπλαση της πλατείας «Ευρώπης».
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ανέφερε ότι το υπουργείο θα στηρίξει την προσπάθεια του δήμου για την πολύπλευρη και ισόρροπη ανάδειξη που επιχειρεί, του συνόλου των πολιτιστικών στοιχείων στο Λασίθι. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, απαιτείται η επικαιροποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την περαιτέρω ανάδειξη του ?ικταίου και η χρηματοδότηση των εργασιών που απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2014.
πηγη - ΑΠΕ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............