Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔIΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΛΑΤΣΑΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η Ενορία Νέων Αλατσάτων Ηρακλείου βρίσκεται νότια της Πόλεως του Ηρακλείου. 
Ο Ενοριακός Ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η ιστορία της Ενορίας αρχίζει αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. 
Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν χριστιανοί πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονταν από το χωριό Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. 


Η περιοχή τότε είχε την ονομασία «Χάνιαλη Τεκέ», λόγω ενός Μουσουλμανικού Τεμένους, το οποίο ακόμη και σήμερα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ενορίας.  Οι χριστιανοί αυτοί πρόσφυγες άρχισαν να κτίζουν και τον πρώτο Ναό, με σκοπό να τον αφιερώσουν στα Εισόδια της Θεοτόκου, όπως είχαν κάνει πολλά χρόνιαπριν και στην χαμένη τους Πατρίδα, στην οποία είχαν περικαλλή Ναό αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα, μέχρι πριν λίγο καιρό ωςΜουσουλμανικό Τέμενος και τώρα ως Μουσείο.
Μετά από διακοπή των εργασιών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ολοκληρώθηκε η ανέγερση του πρώτου αυτού Ναού το 1945, έτος κατά το οποίο
ιδρύεται και η Ενορία (6-8-1945 επί Αρχιερατείας του Κρήτης Βασιλείου) και το 1946 εγκαθίσταται στην νεοϊδρυθείσα Ενορία ως πρώτος Εφημέριος ο Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Σμυρνιωτάκης.
Το έτος 1966 και ενώ στο μεταξύ ο πληθυσμός της Ενορίας έχει αυξηθεί σημαντικά, αρχίζουν οι εργασίες για την ανέγερση νέου, μεγαλυτέρου ιερού Ναού, στοίδιο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο πρώτος Ναός. 
Με τις άοκνες προσπάθειες του Εφημερίου Θεοφυλάκτου Σμυρνιωτάκη και την συμπαράσταση των Ενοριτών κτίζεται ο σημερινός ιερός Ναός, σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών.


Αμέσως μετά, το προάστιο πλέον του Ηρακλείου, ονομάζεται «Αμπελόκηποι» λόγω των πολλών αμπελώνων και των κήπων που υπήρχαν τότε στην περιοχή και το 1988 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το προάστιο και η Ενορία
ονομάζονται «Νέα Αλάτσατα». Ο πληθυσμός της Ενορίας σήμερα είναι περίπου 6.000 κάτοικοι και φυσικά δεν είναι όλοι απόγονοι των προσφύγων Αλατσατιανών, προσπαθούν όμως οι εναπομείναντες, με την συμπαράσταση της Εκκλησίας, την οποία πάντοτε αγαπούν και στηρίζουν και του Συλλόγου των Αλατσατιανών που έχουν ιδρύσει, να διατηρούν
τα ήθη και τα έθιμα της «πατρίδας» όπως την ονομάζουν, εκεί απέναντι στην Ιωνία.
Σήμερα διακονούν στο Ναό οι εφημέριοι: 
1) π. Γεώργιος Κακουλάκης και 2) π. Γεώργιος Μοσχόβης


http://enorianalatsatwn.wordpress.com/
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κώστας Μαμουλάκης μας ενώνουν πολλά έχουμε κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για το Μαλεβίζι.
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού τμήματος του Νίκου Καραμανωλάκη
Με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης συναντήθηκε η Λιάνα Σταρίδα
Ξανά στο πλευρό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού η Μαρία Τζιράκη - Παττακού
Στη Τύλισο ο Κώστας Μαμουλάκης και τα μέλη της δημοτικής παράταξης Νέοι Δρόμοι
Ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το Μητάτο του δήμου Σητείας ............. Τα χωριό Κεράσσα ( κερνώ )