Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός και λιτάνευση της εικόνος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Αντωνίου Μύρτου


Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανώντης περιοχής, τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιανουαρίου ο Αρχιερατικός Εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνοςτου Αγίου Αντωνίου στον φερώνυμο μεταβυζαντινό Ιερό Ναό της Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας.
O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και  μίλησε επίκαιρα για τον τιμώμενο Άγιο Αντώνιο.


Όπως τόνισε ο Μέγας Αντώνιος υπήρξεκαθηγητής της ερήμου και ο θεμελιωτής του αναχωρητικού βίου, όχι επειδή μισούσε τον κόσμο και τους ανθρώπους, αλλά γιατί διακατεχόταν από τον ιερό πόθο να συναντήσει τον Ι. Χριστό. Πρώτος εκείνος, αν και αγράμματος, κατενόησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή τη συνάντηση είναι η ιερά ησυχία, γι’αυτό, όπως αναφέρει μαθητής και βιογράφος του ο Μέγας Αθανάσιος,μοίρασε στους φτωχούς τα υπάρχοντά του  και έφυγε στην έρημο, όπου κοντα σ’αυτό βρήκαν καταφύγιο και άλλοι ασκητές. Ο Σεβ/τος αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες του Οσίου Αντωνίου για να αντιμετωπίζει τους συνεχείς πειρασμούς του διαβόλου, στην καλλιέργεια των αρετών του και στην εκλέπτυνση της συνειδήσεώς του. Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της άσκησης για την προσέλκυση της θείας χάριτος, που μεταμορφώνει και αλλοιώνει επι τα βελτίω τον άνθρωπο, όπως οι αποδεικνύουν οι σύγχρονοι μας άγιοι, Όσιοι Πορφύριος, Παΐσιος και Ιάκωβος, οι οποίοι διέκριναν όχι μόνο τα παρελθόντα και τα παρόντα αλλά και τα μέλλοντα.


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο ιστορικός αυτός ναός, που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μνημεία της Ιεράς Μητρποπόλεώς μας, ανεγέρθηκεχάρη στην ευσέβεια των φιλόκαλων και φιλογενών προγόνων μας και μαρτυρεί τη μυστική σχέση των ανθρώπων του τόπου μας με την Εκκλησία, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας, που οφείλουμε να διατηρήσουμε, να επαυξήσουμε και να παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου Αντωνίου στους κεντρικούς δρόμους του χωριού υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας.


Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου στην αίθουσα της Κοινότητας.Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά,και ο Άγιος Αντώνιος να προστατεύει και να ενδυναμώνει τον Πρόεδρο κ. Παντελάκη και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Μύρτουστα έργα τους για να προοδεύει ο τόπος, και τόνισε την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι από το περίσσευμα της καρδιάς για τη συνεργασία, την ενότητα και το κοινό καλό.


Ακολούθησεη προσφώνηση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου κ. Αλέκου Παντελάκη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τη μεγάλη τιμή να ευλογήσει και φέτος τη Βασιλόπιτα της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και τους παριστάμενους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τα Μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας που λάμπρυναν με τη συμμετοχή τους την πανήγυρη.

  
Τέλος ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ελευθέριος Δαργάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο, για την ευλογία της παρουσίας του και όλους όσοι συνέβαλαν στην πανήγυρη και στην εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας.
Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρισταμένους.


Στον Εσπερινό της πανηγύρεως του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγ. Αντωνίου Μύρτου τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλοςκαι Πρόεδρος της Ε.Α.Σ.Ι. κ. Νικ. Δασκαλάκης,οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαραλ. Κορνάρος και Μαρία Ρουμελιωτάκη, οι Πρόεδροιτων Τοπικών Κοινοτήτων Μύρτου κ. Αλ., Παντελάκης και Μουρνιών κ. Εμμαν. Δαμασκηνάκης,ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Κων/νος Δερμιτζάκης,ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύρτου κ. Μιχ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας «Ιεράπυτνα» κ. Ιω. Ροβυθάκης και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και αρκετός κόσμος.


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............