Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

ΤΑ ΞΕΤΣΙΠΩΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΧΟΥΡΔΑΚΗ    Μια φορά ήτανε τρία αδέρφια και ήτανε και τα τρία αρραβωνιασμένα κι επειδή εσίμωνε ο καιρός να στεφανωθούνε, είπανε να φέρουνε έναν τερζή στο σπίτι τους να τωσε ράψει τα τσόχινα, που θα στοιχίζανε έτσι πιο φτηνά.
   Στο σπίτι τους είχανε φέρει και τσι νυφάδες κι εκάνανε τα προυκιά τους στο αργαστήρι κι εκεντούσανε.
    Με τον καιρό τ΄ αδέρφια είδανε κάτι παράξενα σημάδια κι εμπήκε στο μυαλό τους πως ο τερζής εκαβαλίκευε τσι αρραβωνιαστικιές τους. Ήτανε που αυτός είχε κάμει πολύν καιρό στο σπίτι τους και είχανε πολυγνωριστεί. Ήτανε που τα τρία αδέρφια εφεύγανε κι επηγαίνανε στσι δουλειές τους κι ελείπανε ολημέρα. Άλλος στον κήπο, άλλος στο χωράφι , άλλος στα πρόβατα.
  Ρωτά μια μέρα ο πρώτος την αρραβωνιαστικιά του να δει είντα θα του πει.
 -Ψόματα! Αυτός είναι καλός άνθρωπος . Τα μάθια του δε σηκώνει να μασε ξανοίξει.
Ρωτά π δεύτερος τη δική του, το ίδιο.


 -Λάθος , φαίνεται , εκάμαμε, είπανε οι δυο πρώτοι.
Αλλά ο τρίτος , ο μικρότερος, που ήτανε και πιο έξυπνος και πιο πονηρός, λέει: «Αφήτε με εμένα κι εγώ θα ξεδιαλύνω τα πράματα»
   Ξεμοναχιάζει λοιπόν μια μέρα την αρραβωνιαστικιά του και τση λέει:
 -Είντα θα γεννούμε εδά και που θα βρούμε εμείς τα λεφτά να πλερώνομε?
 -Γιάειντα? Του λέει. Τρέχει πράμα?
 -Εκαλέσανε με στην αστυνομία και μου΄ πανε πως εσπάσετε λέει , του μαστόρου «το εργαλείο» και μας έχει κάμει μήνυση και θα μασε πάει στο δικαστήριο να το πλερώσομε ακριβά-ακριβά . Και δε φτάνει εδά τα λεφτά που του χρωστούμε για τα τσόχινα, που μας ήραψε, μόνο θα πλερώσομε κι από πάνω κι άλλα.
 -Να μη στενοχωράσαι, άντρα μου, του λέει αυτή. Εμείς δεν έχομε να πλερώσομαι πράμα, γιατί εγώ του ΄ μορφοστάθηκα, μόνο η κουνιάδα μας, που την ήβαλε από κάτω από το αργαστήρι κι εκουνιούντανε. Και μια κοπανιά εκειά που την επάλευγε , ήκουσα ένα τικ! Ετότεσάς , φαίνεται , ήσπασε του μαστόρου το εργαλείο. Ας πλερώσει εδά!
  Ετότεσάς εκαταλάβανε όλη την αλήθεια με τσ’  αρραβωνιαστικές τους και τσι διώξανε. Εδιώξανε και τον τερζή κι εγλυτώσανε και τα ραφτικά, που του χρωστούσανε.

Κωστής Φραγκούλης – Λάστρος (Καταγραφή :8-7-84)
Πηγή : Τα ξετσίπωτα της Κρήτης . Αριστοφάνη Χουρδάκη – Ηράκλειο 2013 σελ.31
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το Άνεμος που μας πήγαινε Θεσσαλονίκη - Το πλοίο Αγία Γαλήνη - Τα δίδυμα πλοία Κάντια και Ρέθυμνο ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης - Ο ( Καπετάνιος ) Γιώργος Βαρδινογιάννης - Ο λυράρης Γιάννης Μπουντρονικόλας ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το Καλό χωριό του δήμου Χερσονήσου - Το Μοναστηράκι του δήμου Ιεράπετρας - Το ιστορικό χωριό Μέλαμπες ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σας προτείνουμε να δείτε

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............