Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Αναβίωσαν το έθιμο “χοιροσφάγια” στο εστιατόριο του Βοτανικού Πάρκου Χανίων


Για 5η συνεχή χρονιά αναβίωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο εστιατόριο του Βοτανικού Πάρκου, παλιές μαγειρικές συνταγές με την ονομασία “χοιροσφάγια” οι οποίες καθιερώθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά εξακολουθούν να μαγειρεύονται  μόνο σε ορισμένα χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων όπως είναι οι Λάκκοι, τα Σκορδαλού, τα Καράνου, ο Φουρνές και τα Μεσκλά.



Το έθιμο της αναβίωσης των πολυποίκιλων γαστρονομικών χοιρινών εδεσμάτων το ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και το συνεχίζει μ’ επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού προσελκύοντας χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο κόσμο. Μια από τις νοστιμιές αυτές του πλούσιου μπουφέ που υπήρχε αφορά το ξιδάτο χοιρινό που είναι αρχέγονη συνταγή και την έκαναν εκείνα τα χρόνια με ότι απέμενε από τον χοίρο ενώ στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά καθαρό χοιρινό κρέας.



ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ Για τα Ράσα και τα Γέννια - Ο Αλέξανδρος Λύρα και ο Μότσαρτ - Ο λυράρης Στέλιος Βασιλάκης ............. ............. .............
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Οι Βρετανοί ψηφίζουν Ελλάδα - Στο «σφυρί» τουριστικές επιχειρήσεις - Διεθνές Επενδυτικό ενδιαφέρον ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Τα Ποδήλατα «ματρακάδες» - Η οθωμανική κρήνη του Τεκέ - Η Γέφυρα Βαρδινογιάννη, Αράδαινα ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Οδοιπορικό στα Ζωνιανά ............. Ο οικισμός Θησέας για γερά πορτοφόλια ............. Γαύδος ίσως το νησί της Καλυψώ η Ωγύγια ............. Οι Μάλλες από τα μεγαλύτερα χωριά της Κρήτης .............

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........