Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Αναβίωσαν το έθιμο “χοιροσφάγια” στο εστιατόριο του Βοτανικού Πάρκου Χανίων


Για 5η συνεχή χρονιά αναβίωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο εστιατόριο του Βοτανικού Πάρκου, παλιές μαγειρικές συνταγές με την ονομασία “χοιροσφάγια” οι οποίες καθιερώθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά εξακολουθούν να μαγειρεύονται  μόνο σε ορισμένα χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων όπως είναι οι Λάκκοι, τα Σκορδαλού, τα Καράνου, ο Φουρνές και τα Μεσκλά.



Το έθιμο της αναβίωσης των πολυποίκιλων γαστρονομικών χοιρινών εδεσμάτων το ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και το συνεχίζει μ’ επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού προσελκύοντας χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο κόσμο. Μια από τις νοστιμιές αυτές του πλούσιου μπουφέ που υπήρχε αφορά το ξιδάτο χοιρινό που είναι αρχέγονη συνταγή και την έκαναν εκείνα τα χρόνια με ότι απέμενε από τον χοίρο ενώ στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά καθαρό χοιρινό κρέας.



ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Οι παραδοσιακές Αρχάνες - Τα Σακτούρια στο νότιο Ρέθυμνο - Ο οικισμός Γεράνι Ρεθύμνης ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Η Σερβάντα με τα καλά σερβίτσια - Κρητικοί στη Κύπρο παίζουν Κινέζικα - Ναός Αγίου Γεωργίου του Σαμακίδη ............. ............. ............. Πού ‘ναι η Χώρα τω Σφακιώ - Το ιστορικό φρούριο Φιρκάς - Το Ναυτικό μουσείο Κρήτης στα Χανιά ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Ο φωτογράφος Γιώργος Τσούμπας - Η συγγραφέας Βαγγελιώ Καρακατσάνη - Ο Μανόλης Λεράκης και το αβοκάντο ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............