Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ( Η ΓΚΟΥΒΕΡΝΙΩΤΙΣΣΑ )

Στην κατοχή του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης "η Γκουβερνιώτισσα" ανήκει πλέον ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο. Η φωτογραφία του Αρχιμανδρίτη Γερμανού Κόμη τον οποίο ο Πανάγιος Τάφος είχε ορίσει έξαρχο στηνΠαναγία Γκουβερνιώτισσα το 1873.
Ο Γερμανός Κόμης ήταν ένας από τους πιο μορφωμένους κληρικούς εκείνη την εποχή. Είχε γεννηθεί στη Βιάννο και είχε καταφύγει στα Ιεροσόλυμα όπου και έγινε μοναχός.


Από εκεί τον έστελαν ως έξαρχο του Πατριαρχείου στην Κρήτη. Εγκαταστάθηκε στη Μονή Γκουβερνιώτισσας όπου και διέμεινε πολλά χρόνια.
Πήρε μαζί του στο μοναστήρι συγγενικά του πρόσωπα τα οποία εγκαταστάθηκαν μονίμως στις Ποταμιές (απόγονοί τους υπάρχουν και σήμερα στο χωριό).
Επί των ημερών του η Γκουβερνιώτισσα ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό έργο . Μεταξύ των άλλων ενίσχυε τη Δημογεροντία Ηρακλείου με χρήματα για τη δημιουργία σχολείων στο νομό Ηρακλείου αλλά και για την αμοιβή των δασκάλων.


Περισσότερα για τη δράση του φωτισμένου κληρικού, σε ειδική εκδήλωση που θα προγραμματίσει ο Οργανισμός.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρία Κλειουνάκη Μαστρογιωργάκη από την Άνω Βιάννο που μας παραχώρησε τη φωτογραφία από το οικογενειακό της Αρχείο.
Η σημαντική αυτή φωτογραφία θα πάρει τη θέση που της αξίζει στην Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της μονής.

Σημείωση: Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται φωτογραφία του Γερμανού Κόμη.
Φωτογραφία του χρήστη Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης η Γκουβερνιώτισσα.
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Μνημεία πεσόντων ηρώων και προτομές - Η Σητεία του 13ου αιώνα έως σήμερα - Η τέχνη του Κοπανελιού ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ανηφορίσαμε στο χωριό Βορίτσι - Το χωριό Βρυσίδι ή Μαγκάσα - Ο ιστορικό χωριό Κρουσώνας ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............