Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικολογική εσπερίδα για τη Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου η μουσικολογική Εσπερίδα για τη Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου στην, κατάμεστη από κόσμο, ενοριακή αίθουσα Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Μπεντεβή.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το βιβλίο του Άρχοντος Διδασκάλου του Αποστόλου της Μεγάλης Εκκλησίας, Πρωτοψάλτου Δημητρίου Νεραντζή με τίτλο «Αναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Βυζαντίου “Μελωδούμενον”», παρουσίασε ο Διδάκτωρ Μουσικολογίας Εμμανουήλ Σουργιαδάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Μιχάλης Στρουμπάκης.
Όπως επεσήμανε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας «στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την Δια Βίου Μάθηση του Δήμου Ηρακλείου «Ηράκλειο - Η Πόλη Που Μαθαίνει» δε θα μπορούσε να απουσιάζουν θεματικές ενότητες αφιερωμένες στη Βυζαντινή Μουσική και Ψαλτική Τέχνη όπως η μουσικολογική εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση ενός βιβλίου με τίτλο «Αναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Βυζαντίου “Μελωδούμενον”» του Άρχοντος Διδασκάλου του Αποστόλου της Μεγάλης Εκκλησίας, Πρωτοψάλτου Δημητρίου Νεραντζή. 


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Βυζαντινή Μουσική είναι κομμάτι της γενικότερης ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης που αφορά τόσο στον κοσμικό όσο και στον εκκλησιαστικό τομέα και βρίσκει ανά τους αιώνες τη γνησιότερη έκφραση της στον ορθόδοξο λειτουργικό χώρο».
Μετά το τέλος της βιβλιοπαρουσίασης επιλεγμένα μέλη του Αναστασιματαρίου έψαλλε ο Δημήτριος Νεραντζής, η Βυζαντινή Δημοτική Χορωδία Ηρακλείου, η Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου «Ανδρέας ο Κρήτης» και ο Χορός Ψαλτών «Κρήτες Μαϊστορες».

ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Οι παραδοσιακές Αρχάνες - Τα Σακτούρια στο νότιο Ρέθυμνο - Ο οικισμός Γεράνι Ρεθύμνης ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Η Σερβάντα με τα καλά σερβίτσια - Κρητικοί στη Κύπρο παίζουν Κινέζικα - Ναός Αγίου Γεωργίου του Σαμακίδη ............. ............. ............. Πού ‘ναι η Χώρα τω Σφακιώ - Το ιστορικό φρούριο Φιρκάς - Το Ναυτικό μουσείο Κρήτης στα Χανιά ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Ο φωτογράφος Γιώργος Τσούμπας - Η συγγραφέας Βαγγελιώ Καρακατσάνη - Ο Μανόλης Λεράκης και το αβοκάντο ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............