Πραγματοποιήθηκε Κουρά Μοναχής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε Κουρά Μοναχής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης και συγκίνησης και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε το απόγευμα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, κατά την ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, τη μοναχική κουρά της κατά κόσμον Ευτυχίας Χριστάκη, η οποία έλαβε το όνομα Παϊσία Μοναχή.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε στην ακολουθία του εσπερινού επί τη μνήμη του αγίου Ιγνατίου του θεοφόρου, και στη συνέχεια τέλεσε την ακολουθία του μικρού Μοναχικού Σχήματος και έκειρε σε Μοναχή τη Μοναχή Παϊσία. Στη συνέχεια την προσφώνησε κατάλληλα και της απηύθυνε εγκάρδιες ευχές για να επιτύχει τον υψηλό πνευματικό στόχο της μοναχικής ζωής, καλλιεργώντας τις μοναχικές αρετές της υπακοής, της ακτημοσύνης και της παρθενίας. Όπως τόνισε, η Μοναχή Παϊσία αξιώθηκε να λάβει το μέγα και αγγελικό σχήμα, που θεωρείται ως δεύτερο βάπτισμα. Πολλά χρόνια ετοίμαζε το εαυτό της, όπως οι πέντε φρόνιμες από τις δέκα παρθένες της Ευαγγελικής περικοπής, που είχαν έλαιον γιατί γρηγορούσαν συνεχώς. Υπέμεινε πολλές δοκιμασίες και αντιξοότητες στη ζωή της, προέρχεται από τις τάξεις των εγγάμων γυναικών, όμως χάρη στη μυστική σχέση της με τον Νυμφίο της Εκκλησίας, το θείο έρωτα και τον πόθο της για την κατά Χριστόν ζωή,  απέβαλε τα του κόσμου, με εκκοπή του ιδίου θελήματος και ακολουθία του θελήματος του Θεού στη ζωή της. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, μετά την χηρεία της, διακονούσε καθημερινά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ως άλλη Προφήτιδα Άννα, τη μήτηρ Σαμουήλ του Προφήτου, που ήταν συνεχώς στο ναό και αξιώθηκε να δει τον Χριστό κατά την Υπαπαντή του Κυρίου από τον Θεοδόχο Συμεών. Έλαβε το αγγελικό σχήμα και ένα όνομα με μεγάλη βαρύτητα και σημασία, προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος νύκτα και ημέρα συμπονούσε και προσευχόταν για τους ανθρώπους με αγάπη και πόνο.Επίσης, ο Σεβασμιώτατος την προέτρεψε να πονά, να αγαπά και να διακονεί και εκείνη όλους τους ανθρώπους, δίδοντάς τους παρηγοριά και πνευματική χαρά. Τέλος, της ευχήθηκε «καλό παράδεισο», έχοντας πλέον αναγεννηθεί πνευματικά με τη Μοναχική κουρά, που αναγεννά πνευματικά και αναβαπτίζει τον άνθρωπο διαγράφοντας τα του πρότερου βίου, και την παρότρυνε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον Ιησού Χριστό, ο οποίος θα γλυκαίνει και θα ευφραίνει την καρδία της με την ανεκλάλητη χαρά της παρουσίας Του.  


Τη νέα Μοναχή προσήγαγε ο Πνευματικός αυτής πατέρας, Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομος Παπαδάκης, και έλαβαν μέρος Κληρικοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης εκ της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πορφύριος Αγγελάκης, ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεραπέτρας, και ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ περιφερείας.


Πλήθος συγγενών, γνωστών και φίλων της Μοναχής Παϊσίας παρέστησαν στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και της Μοναχικής Κουράς και στο τέλος ευχήθηκαν προς τη νέα Μοναχή. Ακολούθησε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι του ναού.


Post Top Ad

.............