Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Ο πολιούχος ναός της Αγίας Βαρβάρας στο Ρέθυμνο

 Με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια τιμάτε και φέτος στο Ρέθυμνο η χάρη της Αγίας Βαρβάρας που είναι και η πολιούχος της πόλης του Ρεθύμνου. Και φέτος θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.   
Δίπλα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, βρί­σκεται ο ναός της Αγίας Βαρβάρας που εορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου. Έχει σε κάτοψη σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο. Αν και δεν σώθηκε η κτητορική επιγραφή, γνωρί­ζουμε ότι οικοδομήθηκε το 1885 στη θέση παλαιοτέρου ναού στο όνομα της ίδιας Αγίας, πολιούχου του Ρεθύμνου, που εμφανίζεται στους βενετσιάνικους χάρτες από το 1613.
Οι τοιχογραφίες εκατέρωθεν της Ωραίας Πύλης και στον τρούλο είναι έργα του επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ιερόθεου Πραουδάκη ή Μπραγουδάκη (1882-1896).
Η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στο προσκυνητάρι φέρει τη χρονολογία 1894. Σώζονται τα εξής εκκλησιαστικά βιβλία: Ένα Τριώδιο του 1836, Τέσσερα Μηναία του 1861 και ένας Απόστολος του 1863.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ο χώρος ανήκε σε κάποιον Τουρκορεθυμνιώτη, ο οποίος τον είχε μετατρέψει σε χαμάμ (δημόσιο λουτρό). Ξαφνικά, έπεσε στην πόλη μια θανατηφόρα αρρώστια η οποία χτυπούσε μόνο τις μωαμεθανικές οικογένειες, ενώ σι χριστιανοί επικαλούμενοι τη βοήθεια της Αγίας Βαρβάρας θεραπεύονταν. Οι Οθωμανοί για να γλιτώσουν από την ασθένεια, έπεισαν τον ομόθρησκό τους να αποδώσει το χώρο στους χριστιανούς για να ανεγερθεί ναός προς τιμήν της αγίας, όπως και έγινε. Ο ρυθμός του είναι σταυροειδής με τρούλο. Τον τρούλο του ναού αγιογράφησε ο εξηντάρης τότε, Επίσκοπος Ιερόθεος Μπραουδάκης, αφού πρώτα νήστεψε δύο εβδομάδες. Από το 1898 μέχρι το 1907, είχε παραχωρηθεί στις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.


 http://www.rethymno.gr
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το ΑΡΚΑΔΙ της Ρεθυμνιακής - 2 αιώνες καφενείο στην Ελευθέρνα - Μονή Αγίας Τριάδας Αρετίου ............. ............. ............. Τάλος ο ζωντανός χάλκινος γίγας - Η “Θλιμμένη Χαραυγή - Το Ναυτικό μουσείο Κρήτης στα Χανιά ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Η Χρεοκοπία στην οικογένεια - Τα σύμβολα - Νίκου Μακαρώνα - Ο λυράρης Γιάννης Μπουντρονικόλας ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Παντάνασσα - Οι Δοριές του δήμου Αγίου Νικολάου - Το χωριό Βουβάς του δήμου Σφακίων ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σας προτείνουμε να δείτε

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............