Ο αθλητισμός ενώνει: Πρόγραμμα ένταξης των προσφύγων μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ο αθλητισμός ενώνει: Πρόγραμμα ένταξης των προσφύγων μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων

Τη δυνατότητα του αθλητισμού να ενώνει και να κοινωνικοποιεί τους ανθρώπους, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος Ηρακλείου προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθειά κοινωνικής ένταξης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην πόλη μας.
Το πρόγραμμα «Fit for All», για την κατάρτιση του οποίου συνεργάστηκαν οι Αντιδημαρχίες Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η μόνη πρόταση από την Ελλάδα που έλαβε έγκριση για απευθείας χρηματοδότηση (εγκρίθηκαν συνολικά 19 ενταξιακές δράσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης). Αφορά στην συμμετοχή των προσφύγων σε καθημερινές αθλητικές δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις επιθυμίες τους.Αρχικά ο Δήμος και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου θα ενημερώσουν για την συγκεκριμένη δράση τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Στέγασης Αιτούντων Άσυλο και Προσφύγων, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Εν συνεχεία, το προσωπικό στα Δημοτικά Αθλητικά κέντρα, σε συνεργασία και με τους αθλητικούς συλλόγους που έχουν εκφράσει εμπράκτως την συμπαράστασή τους στο εγχείρημα, θα αναλάβουν την ένταξη των ενδιαφερομένων στην αθλητική δραστηριότητα της επιλογής τους. Παράλληλα θα διοργανωθούν και αυτόνομες αθλητικές εκδηλώσεις για τους πρόσφυγες ενώ τα παιδιά θα ενταχθούν, εφόσον το επιθυμούν στις καθιερωμένες αθλητικές - εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις του Δήμου, όπως για παράδειγμα, τα Village Camp.


Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Το Προσφυγικό, όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι ένα περίπλοκο ζήτημα με πολλές παραμέτρους. Στον Δήμο Ηρακλείου το αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή με υπευθυνότητα και ψυχραιμία. Η φιλοξενία των προσφύγων κατά τρόπο που αφενός θα διασφάλιζε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους και
αφετέρου δεν θα διατάρασσε την κοινωνική συνοχή και την ηρεμία της πόλης, ήταν το πρώτο και βασικότερο μέλημά μας. Χάρις στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με την συνεργασία και τον συντονισμό της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, αυτό επετεύχθη. Τώρα μας ενδιαφέρει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνική ζωή της πόλης, διότι στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε εξαρτώμενους πληθυσμούς, αλλά να τους ενδυναμώσουμε και να τους προσφέρουμε εφόδια που θα τους βοηθήσουν να αυτονομηθούν και να έχουν πρόσβαση σε ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Το “Fit for All” αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, διότι, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που να μπορούν να κοινωνικοποιήσουν και να ενώσουν τους ανθρώπους τόσο αποτελεσματικά, όσο ο αθλητισμός».

Post Top Ad

.............