Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

"Στο ν- Κρούστα ξαναρίξε με» βιβλιοπαρουσίαση - τιμητική εκδήλωση για τον «Λυραρογιάννη»

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου ώρα 19:00 κινηματοθέατρο ΡΕΞ Άγιος Νικόλαος

Το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου παρουσιάζει το βιβλίο "Στο ν- Κρούστα ξαναρίξε με" του Γιάννη Βάρδα γνωστού στο ευρύ κοινό ως «Λυραρογιάννη».
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ στο κινηματοθέα-τρο ΡΕΞ στον Άγιο Νικόλαο. Το βιβλίο, που περιλαμβάνει κείμενα και ποιήματα του Γιάννη Βάρδα, θα παρουσιάσουν ο Διευθυντής του Μουσείου "Λυχνοστάτης" Γιάν-νης Μαρκάκης, ο φιλόλογος Νίκος Τζώρτζης και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ατσαλάκης. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στο οποίο θα παίξει λύρα ο Δημήτρης Σγουρός και λαούτο οι Μανώλης Πάγκαλος και Δημήτρης Σιδερής, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται με το λόγο, τις μαντινάδες και τη λύρα του τιμώμενου καλλιτέχνη.Θα χορέψουν ντόπιοι χορευτές και μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελ-ληνίδων Αγίου Νικολάου.


Ο Λυραρογιάννης

«Ο Γιάννης Βάρδας, ο δικός μας Λυραρογιάννης», γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου η Πρόεδρος του Παραρτήματος Παρούλα Κουτσάκη, «δεν κρατεί μόνο τη μπαστούνα του βοσκού ή το δοξάρι της λύρας του. Κρατεί και κοντυλοφόρο. Δεν κάθεται μόνο στα διάσελα του Αοριού παρέα με το κοπάδι του, μήτε στο μητάτο του για να τυροκομήσει. Κάθεται έχοντας μαζί του βιβλία που αναδιφά και μελετά, χαρ-τιά που γεμίζει στίχους και μαντινάδες. Δεν ακούει μόνο το βέλασμα των προβάτων του, το αχολόι του αέρα μέσα στις φυλλωσιές, το κελάιδισμα των πουλιών, τους κρυ-φούς καημούς των ροζιασμένων δέντρων, μα ακούει και τις αγωνίες της ψυχής του. Δεν καθοδηγείται μόνο από το πλούσιο ποιητικό του ταλέντο, που είναι σαν φλέβα δροσερού νερού από τη ρίζα ενός βράχου του Αοριού. Καθοδηγείται και από μνήμες, παραδόσεις και οδοιπορικά στους κάμπους και τα βουνά του Λασιθιού, σε καλντερί-μια με αστοιβίδες και χαμόκλαδα, σε τόπους αμάλαγους.
Κοντολογίς ο Γιάννης Βάρδας δεν είναι ο βοσκός-λυράρης όπως μας αυτοσυστήνε-ται στα κείμενα του, αλλά ο μαντιναδολόγος, ο ποιητής, ο φιλόσοφος. Ο νοικοκύρης που μας υποδέχεται στη μάντρα του μαζί με τη συντρόφισσά του τη Σοφία, πάντα καλοδιάθετος, ευγενικός και φιλόξενος και εκεί, με τις ρακές, τη μοσχομυριστή
στάκα, τη φρεσκοτυροκομημένη μυζήθρα και το κρουστιανό φτάζυμο μας ομολογεί με συγκίνηση πως έγινε βοσκός για να μπορεί να... παίζει λύρα και να διαβάζει.
Φρονώντας ότι, στους χαλεπούς καιρούς της μετριότητας που ζούμε, η παρουσίαση και προβολή ανθρώπων με έργο και προσφορά σαν του Γιάννη Βάρδα εκτός από επι-βεβλημένη και απαραίτητη, είναι πρωτίστως πολύτιμη για όλους, το Λύκειον των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου με ιδιαίτερα συναισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης προβαίνει στην έκδοση αυτή που περιλαμβάνει τα πεζά δημιουργήματα του Γιάννη Βάρδα και κάποια ποιήματά του».
ΛΥΚΕ ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Κ. Σφακιανάκη 9 72.100-Αγ. Νικόλαος


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου
σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου
«Στο ν- Κρούστα ξαναρίξε με»
που θα γίνει στο Κιν/θέατρο ΡΕΞ Αγ.Νικολάου
το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ.

Το βιβλίο εκδόθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου
και περιλαμβάνει κείμενα και ποιήματα του
Γιάννη Βάρδα - Λυραρογιάννη

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :
Ο Δ/της του Μουσείου ’’ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ’’ κ. Γιάννης Μαρκάκης
Ο φιλόλογος κ. Νίκος Τζώρτζης
Συντονίζει: Ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Ατσαλάκης
…………………….
Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα
Θα παίξουν: Δημήτρης Σγουρός- Λύρα
Μανώλης Πάγκαλος- Λαούτο
Δημήτρης Σιδερής- Λαούτο
Και ο Λυραρογιάννης
……………………
Θα χορέψουν: Οι Χορευτές του Κρούστα
και Μέλη της Xορευτικής Ομάδας του ΛτΕ Αγ. Νικολάου

Με τιμή για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Παρούλα Κουτσάκη
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............