Παρουσιάζεται το παραμύθι της Βαγγελιώς Καρακατσάνη (Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι ) την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Παρουσιάζεται το παραμύθι της Βαγγελιώς Καρακατσάνη (Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι ) την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο

Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι
της Βαγγελιώς Καρακατσάνη
Εικονογράφηση: Σταύρος Π. & Άννα Β., μέλη της Ομάδας Ζωγραφικής της Κλινικής Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος»
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη, μετά από το μυθιστόρημα: ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, επιστρέφει με ένα εξαιρετικό παραμύθι για παιδιά κάθε ηλικίας.


«Για να κρατήσει μια ιστορία το ενδιαφέρον του παιδιού, πρέπει να το διασκεδάζει και να ξυπνά την περιέργειά του. Όμως για να πλουτίσει τη ζωή του πρέπει να κεντρίζει τη φαντασία του, να το βοηθά να αναπτύξει τη νόησή του και να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά του, να αναγνωρίσει πλήρως τις δυσκολίες του, ενώ συγχρόνως να υποδεικνύει λύσεις στα προβλήματα που το αναστατώνουν. Με λίγα λόγια, πρέπει να σχετίζεται ταυτοχρόνως με όλες τις πλευρές της προσωπικότητάς του, χωρίς να υποτιμά αλλά αντίθετα, αναγνωρίζοντας πλήρως τη σοβαρότητα των δυσκολιών του, και συγχρόνως να προωθεί την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο μέλλον του. Απ’ όλες αυτές και πολλές άλλες απόψεις, κανένα είδος «παιδικής λογοτεχνίας» – με σπάνιες εξαιρέσεις – δεν μπορεί να εμπλουτίσει και να ικανοποιήσει το παιδί, καθώς και τον ενήλικο, όσο τα λαϊκά παραμύθια. Είναι αλήθεια ότι σε ένα πρώτο επίπεδο τα παραμύθια αυτά διδάσκουν ελάχιστα πράγματα για τις ειδικές συνθήκες της ζωής στη σύγχρονη μαζική κοινωνία, αφού δημιουργήθηκαν πολύ πριν αυτή υπάρξει. Όμως από αυτά μπορούμε να μάθουμε για τα εσωτερικά προβλήματα των ανθρώπων και για τις σωστές λύσεις στις δυσκολίες τους σε κάθε κοινωνία, πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να μάθουμε από οποιοδήποτε άλλο είδος ιστοριών κατανοητών στο παιδί. 
Αφού τοπαιδί σε κάθε στιγμή της ζωής του είναι εκτεθειμένο στην κοινωνία στην οποία ζει, σίγουρα θα μάθει ν’ αντιμετωπίζει τις συνθήκες της, με την προϋπόθεση ότι του το επιτρέπουν οι εσωτερικές του δυνάμεις», γράφει ο Μπρούνο Μπέτελχαϊμ.

· Χρήστος Τσαντής, σύμβουλος ψυχικής υγείας, συγγραφέας-υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς:
«Το παραμύθι της Βαγγελιώς Καρακατσάνη διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά για τα οποία μιλούσε ο διάσημος παιδαγωγός και θεραπευτής παιδιών με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Η ιστορία που μας αφηγείται έχει τη δύναμη να αγγίξει «το ψυχολογικό και συναισθηματικό ε ί ν α ι του παιδιού». Μπορεί να συνομιλήσει με τις ασυνείδητες εσωτερικές του πιέσεις και να δώσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα διαχείρισης του θυμού, του φόβου, αλλά και να δει πως μπορεί να διακρίνει διαφορετικές οπτικές στα πράγματα. Το πετυχαίνει με την ιστορία που περιγράφει, μα και με τη εξαιρετική εικονογράφηση της Ομάδα Έργου στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος».»


· Βαγγελιώ Καρακατσάνη, συγγραφέας, Πρόεδρος Δ.Σ. Σωματείου «Υπέρβαση»
«Τα παραμύθια έχουν γίνει πολύ της μόδας τελευταία. Παραμυθάδες παρακολουθούμε καθημερινά στα πρωϊναδικα, στα μεσημεριανάδικα, στις ειδήσεις των οχτώ και γενικώς σε διάφορες «ενημερωτικές» εκπομπές. Παραμύθια όμως για μικρούς και μεγάλους που να προσεγγίζουν την πορεία του ανθρώπου προς την ενσυναίσθηση και την κατανόηση, δεν παρακολουθούμε συχνά ούτε στις οθόνες, ούτε εντύποις.
Ένα τέτοιο «ασυνήθιστο» παραμύθι είναι και το άτακτο αστεράκι… που ίσως τελικά να μην είναι και τόσο άτακτο. Ίσως να είναι απλώς ζωηρό, γεμάτο ενέργεια. Να εκδηλώνεται με σθένος και ένταση. Να εκφράζεται με ζωντάνια, σύντομα και λιτά. Να χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα και διάθεση για δράση. Ίσως ο καθένας μας να ταυτιστεί με το άτακτο αστεράκι.
Το κόκκινο σκουφάκι από την άλλη, συμβολίζει το πάθος, τον έρωτα, τον αγώνα, τη φωτιά που σιγοκαίει μέσα στον καθένα μας και αρκεί μια σπίθα για να εξωτερικευτεί και να μετουσιωθεί σε πραγματική δύναμη αλλαγής πορείας και συνειδητοποίησης.»

· Η Ομάδα Έργου στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος»:
«Η θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες και ανεξάρτητα από το ψυχικό νόημα. Αποτελεί διαδικασία ενσυναίσθησης και επικοινωνίας ανάμεσα στον δημιουργό-θεραπεύομενο και στο δημιούργημά του. Είναι, θα λέγαμε, ένα θεραπευτικός διάλογος χωρίς λόγια, αλλά με εικόνα, υλικά, χρώματα και σχήματα, με ρυθμό, μήνυμα, πομπό και δέκτες. Μέσω της σχέσης του δημιουργού-θεραπευόμενου με το εικαστικό δημιούργημα, απελευθερώνονται συναισθήματα, φόβοι, άγχη και σκέψεις, εκφορτίζονται ψυχικές εντάσεις και τελικά το άτομο ανακουφίζεται, νιώθει δημιουργικό, βελτιώνει γνωστικές και κινητικές ικανότητες και γίνεται θεραπευτής του ίδιου του εαυτού του. […] Τα μέλη της ομάδας του Έργου μεχαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Βαγγελιώς Καρακατσάνη να εικονογραφήσουν το παραμύθι της «Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι». Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία».Σύντομο βιογραφικό
Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη κατάγεται από το Μοχό και σήμερα ζει στο Αστρίτσι Ηρακλείου. Είναι παντρεμένη με το Νίκο Λουτράρη από τις Αρχάνες.
Είναι Αρχιτέκτων Τοπίου.
Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος στην εβδομαδιαία εφημερίδα Ν. Λέσβου Νέο Εμπρός και στη συνέχεια ως διευθύντρια σύνταξης στο παγκρήτιο περιοδικό Οικοδομώ, ενώ συνεργάζεται με διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες.
Ανέπτυξε έντονη κοινωνικοπολιτική δράση από τα σπουδαστικά της χρόνια, διετέλεσε Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και σήμερα είναι Πρόεδρος Δ.Σ. του Σωματείου ενάντια στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές, Υπέρβαση και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αρχανών.
Έχει εκδοθεί το μυθιστόρημα της Στη ρίζα τ’ αετού, 2015 Β’ έκδοση-Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Το Άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι είναι το δεύτερο έργο της που εκδίδεται από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς. Αυτήν την περίοδο εργάζεται πάνω στην ποιητική συλλογή Τα αναγκαίαΠαρουσιάζεται το παραμύθι της Βαγγελιώς Καρακατσάνη (Το άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι ) την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο

Post Top Ad

.............