Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

Παρουσίαση της μουσειοσκευής «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων. Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο Ηράκλειο

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» δημιούργησε τη μουσειοσκευή με τίτλο «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων. Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Πρόκειται για ένα σύνολο κινητού δανειστικού υλικού που πηγάζει από τις θεματικές της μουσειακής συλλογής της Οικίας – Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου. Σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας έχουν τη δυνατότητα να τη δανειστούν και να την αξιοποιήσουν.

Με εποπτικό (αντίγραφα αντικειμένων και ιστορικών πηγών, χρονογραμμή/ιστοριογραμμή, επιτραπέζιο παιχνίδι) και έντυπο υλικό (οδηγό εκπαιδευτικού με προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα) «ταξιδεύει» το μουσείο στο σχολείο. Στοχεύει στη διευκόλυνση μαθητών και εκπαιδευτικών των οποίων η πρόσβαση στο συγκεκριμένο μουσείο είναι δύσκολη, αλλά και στην προετοιμασία μαθητών για επικείμενη επίσκεψη.
Το υλικό της μουσειοσκευής απευθύνεται σε μαθητές της Στ΄ τάξης Δημοτικού, Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου. Για την καλύτερη εφαρμογή του έργου προβλέπεται η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που θα παραλάβουν το υλικό πριν το εφαρμόσουν στην τάξη, έτσι ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή του με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων.
Η ομάδα σχεδιασμού της μουσειοσκευής απαρτίζεται από τους Χαρά Ανδρεάδου, Σχολική Σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης, Μαρία Δρακάκη, Σχολική Σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνο Μανωλάκη, εκπαιδευτικό, Ρία Μαρκουλάκη,  Μουσειοπαιδαγωγό, οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη της εμψύχωσης των εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς.
Το Ίδρυμα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης Κρήτης παρουσιάζει το έργο στην εκπαιδευτική κοινότητα των Περ. Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τηΔευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:00, στο «Πειραματικό Θέατρο» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου(Λεωφόρος Νικολάου Πλαστήρα) και την οποία θα συντονίζει η κ. Βατσάκη Αργυρώ, ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο αξιοποίησης των περιεχομένων της μουσειοσκευής από τους δημιουργούς της για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περ. Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου που θα θελήσουν να την αξιοποιήσουν και οι οποίοι μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στον σύνδεσμο:
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Παρουσίαση της μουσειοσκευής «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων. Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο Ηράκλειο

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .........
ΠΡΟΣΩΠΑ O πλοίαρχος Νικολάος Λιοδάκης- Ιστορίες από το μέσα Λασίθι - Ο Ιγνάτιος σμίγει τον Γιώργο ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Γυψωμένες μνήμες έτους 1968 - Νόστιμα σουβενίρ απο την Κρήτη - Το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο οικισμός ‘Βραχόκηπος’ ............. Το Καρύδι του δήμου Αγίου Νικολάου ............. Η αμφιθεατρική Ρούσσα Εκκλησιά ............. Αρχάνες και η γύρω περιοχή της .............