Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Ο έξαρχος Σωφρόνιος του Παναγίου Τάφου στην Γκουβερνιώτισσα.

Ο ΕΞΑΡΧΟΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ
Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης η «Γκουβερνιώτισσα» παράλληλα με τα έργα αναστήλωσης και ανάδειξης της μονής Παναγία Γκουβερνιώτισσα δίνει προτεραιότητα στην συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων που να τεκμηριώνουν τον ρόλο του μοναστηριού διαχρονικά.
Επίσης προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα πρόσωπα που υπηρέτησαν το μοναστήρι και καθόρισαν τη δράση του στην ευρύτερη περιοχή.
Μια διαδικασία δύσκολη, επίπονη η οποία όμως αρχίζει και αποδίδει καρπούς.
Μετά τον έξαρχο Γερμανό Κόμη , η μοναδική φωτογραφία του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Οργανισμού, συγκεντρώσαμε στοιχεία για μια άλλη μεγάλη μορφή , τον αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο ο οποίος την περίοδο 1893 – 1899 τοποθετήθηκε ως έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Γκουβερνιώτισσα.Ο Σωφρόνιος ηγήθηκε ένοπλων αγώνων την περίοδο των κρητικών επαναστάσεων, ενώ με τα χρήματα της μονής μερίμνησε για την εκπαίδευση των παιδιών της περιοχής αγοράζοντας τους μάλιστα όχι μόνο βιβλία και τετράδια αλλά και ρούχα.


Στη φωτογραφία που δημοσιεύεται για πρώτη φορά ο Έξαρχος Σωφρόνιος
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Στα υπόγεια του παγοποιείου - Το ιστορικό φρούριο Φιρκάς - Καθεδρικός Καθολικός ναός Χανίων ............. ............. ............. Η άγνωστη ταινία για τον Καζαντζάκη - Το κρητικό σπίτι στα Χανιά - Ζωντανά Καφενεία της Κρήτης ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Η Γεωργία Νταγάκη κάνει τα όνειρα πράξη - Ο Γαλλοαργεντινός Άβελ Σεστάκ - Ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............