Ο ποταμός Κυλιάρης μήκους 5 χιλιομέτρων ο δεύτερςο μεγαλύτερος ποταμός σε ροή νερού στην Κρήτη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ο ποταμός Κυλιάρης μήκους 5 χιλιομέτρων ο δεύτερςο μεγαλύτερος ποταμός σε ροή νερού στην Κρήτη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗΟ ποταμός Κυλιάρης ξεκινάει κοντά στο χωριό Στύλος Αποκόρωνα και εκβάλει στην παραλία της Κυανής Ακτής, κοντά στις Καλύβες. Το μήκος του είναι 5km και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό σε ροή νερού στην Κρήτη. Το όνομα του ποταμού είναι Κυλιάρης, κι όχι Κοιλιάρης όπως θα δείτε σχεδόν παντού, καθώς σύμφωνα με το Δέφνερ προέρχεται από το ρήμα κυλώ. Κυλιάρης είναι ο ποταμός που με την ορμή του κυλάει πέτρες. Κατά την αρχαιότητα ο ποταμός ονομαζόταν Πυκνός επειδή στις όχθες του είχε πυκνούς θάμνους και δέντρα.


Τα ύδατα του ποταμού προέρχονται από του Βαρσάμου την Κορφή (υψόμετρο 1389m) και τη Μαύρη (2069m) των Λευκών Ορέων. Ο Κυλιάρης έχει και 4 παραπόταμους, κάνοντας το συνολικό του δίκτυο να έχει μήκος 36km. Οι παραπόταμοι του είναι ο Κεραμιώτης και η Αναβρετή (στερεύουν το καλοκαίρι), ο Μυλαύλακας και ο Μανταμάς (έχουν νερό όλο το χρόνο).

Στην πορεία του ο ποταμός συναντούσε 3 νερόμυλους (στο Στύλο, στους Αρμένους και στις Καλύβες) κι ένα μύλο στο Νιο Χωριό ο οποίος όμως λειτουργούσε με άλογα. Από τις πηγές στο Στύλο ξεκινάει μονοπάτι που διέρχεται μέσα από πυκνή βλάστηση, ερόμυλους και κανάλια νερού, το οποίο φτάνει στην περιοχή Πλατανάκια.
 Στα Πλατανάκια είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου που εορτάζει στις 29 Αυγούστου. Γύρω από το εκκλησάκι του 1898 υπάρχει ένα πυκνό άλσος από πλατάνια, ενώ υπάρχει και διαμορφωμένος χώρος με παγκάκια και τραπέζια.
Από εκεί και διασχίζοντας τον κάμπο με τα όμορφα περβόλια και τους ελαιώνες, ο ποταμός Κυλιάρης διέρχεται μέσα από πυκνή βλάστηση με πλατάνια, καλάμια και υδροχαρή φυτά, ώσπου να καταλήξει στην θάλασσα. Ο ποταμός αποτελεί πολύ σημαντικό υδροβιότοπο για πουλιά, χελώνες, αμφίβια, χέλια και καβούρια.


Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στον Κυλιάρη μπορεί να κάνει κανείς rafting, αλλά θα πρέπει να αναλάβει την οργάνωση του και τον εξοπλισμό, καθώς δεν υπάρχει κάποια εταιρεία που να το διοργανώνει.


ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

Post Top Ad

.............