Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Μαυράκη από τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Παντελή Βoύλγαρη

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Καντανιωτών «ΚΑΝΤΑΝΙΑ», τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου και το Δήμο Ρεθύμνου,  διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Μαυράκη από τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Παντελή Βoύλγαρη, «Το Τελευταίο Σημείωμα», με υλικό «μπροστά και πίσω από τις κάμερες». 
Ο Μανώλης Μαυράκης, ερασιτέχνης φωτογράφος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην ταινία ως ηθοποιός, κατέγραψε το χρονικό της υλοποίησή της σε μοναδικά φωτογραφικά πλάνα. 180 από αυτές τις φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στις πόλεις του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου  και του Ρεθύμνου, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2017.  

Η ταινία, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη και του Παντελή Βούλγαρη, αφηγείται  μια από τις πιο γνωστές σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της Ελληνικής Αντίστασης.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.
Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.
Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στο διάστημα της φυλάκισης του Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.
Στο «Τελευταίο Σημείωμα» πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στο ρόλο του Ναπολέων Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε ως ο Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ ως η Χαρά Λιουδάκη. Μαζί τους ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών, όπως οι: Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Μιχάλης Αεράκης, Λευτέρης Λαμπράκης, Δημήτρης Καλογεράκης, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Μανώλης Μαυράκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Ιώ Ασηθιανάκη, Μανώλης Ψαρουδάκης, Βασίλης Σύρρος, Χάρης Αργυρόπουλος, Μηνάς Μησόρης, Νεκτάριος Ξανθουδάκης, Μάρκος Ρενιέρης, Τάσος Καϊσαρλής, Θεώνη Κουτσουνάκη, Γιάννης Σίνης, Κυριάκος Κώτσογλου, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Αντρέας Χατζημαρκάκης, Αντώνης Παλιεράκης, Γκάρι Τζέιμς Μπόρλαντ, Στέλλα Ψαρουδάκη.
 «Το Τελευταίο Σημείωμα» είναι η Ιστορία μας που οφείλουμε να παραμένει ζωντανή και να επικοινωνείται από γενιά σε γενιά, ένα ακόμη λιθαράκι στη συγκρότηση της ταυτότητάς μας, ως Έλληνες, αλλά και ως πολίτες της Ευρώπης. Παράλληλα ως σημαντική παράμετρος ανάπτυξης και προβολής της Κρήτης καταγράφεται το  γεγονός ότι μπορεί να υλοποιηθεί στο νησί μας μία ταινία, χρησιμοποιώντας το ντόπιο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα.
Η έκθεση φωτογραφίας της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη θα παρουσιαστεί:
Στο Ηράκλειο: από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου μέχρι και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Εγκαίνια: Παρασκευή 6/10/2017, ώρα 7 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 14.00
 Σάββατο: 09.00 – 13.30
Κυριακή: κλειστά     
 Στα Χανιά: από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου μέχρι και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομο». 
 Εγκαίνια: Τετάρτη 18/10/2017, ώρα 7 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00
 Στον Άγιο Νικόλαο: από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου μέχρι και την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αγίου Νικολάου.
 Εγκαίνια: Παρασκευή 27/10/2017, ώρα 7 μ.μ.
 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
 Στο Ρέθυμνο: από το Σάββατο 4 Νοεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στο «Σπίτι του Πολιτισμού».
 Εγκαίνια: Σάββατο 4/11/2017, ώρα 7 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00
 «Το Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη και της Black Orange, σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε (ΕΡΤ) και Μικρά Αγγλία Α.Ε.
 «Το Τελευταίο Σημείωμα» θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017 από την Tanweer.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΟΤ “GREECE 365-DAY DESTINATION - "ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη συνάντηση - Αύξηση 10,64% από τη Σκανδιναβία ............. ............. .............
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .........
ΠΡΟΣΩΠΑ O πλοίαρχος Νικολάος Λιοδάκης- Ιστορίες από το μέσα Λασίθι - Ο Ιγνάτιος σμίγει τον Γιώργο ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Γυψωμένες μνήμες έτους 1968 - Νόστιμα σουβενίρ απο την Κρήτη - Το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο οικισμός ‘Βραχόκηπος’ ............. Το Καρύδι του δήμου Αγίου Νικολάου ............. Το Καβούσι του δήμου Ιεράπετρας ............. Αρχάνες και η γύρω περιοχή της .............