Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

Ο ΛΥΡΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΙΑ

Γεννήθηκε το 1923 στη Γαλιά. Ήταν ο μικρότερος γιός της οικογένειας και είχε άλλους 3 αδελφούς και μία αδελφή. Ένας από τ' αδέλφια έπαιζε μαντολίνο κι από κει είχε τα πρώτα ακούσματα.


Μεγαλώνοντας είχε το μεράκι και σε ηλικία μόλις 11 ετών έφτιαξε μια λύρα μόνος του και προσπαθούσε να μάθει. Εν τω μεταξύ ο τότε γνωστός λυράρης Λευτέρης έπαιζε με τη συνοδεία μαντολίνου και στις πιο πολλές παρέες έπαιρνε το Αντρεάκι γιατί παρ' ότι πιο μικρός του κρατούσε καλά το μπάσο με το μαντολίνο.
Ακούγοντας τον Λευτέρη μάθαινε σιγά σιγά τη λύρα. Δεκαοχτώ χρονών έφτιαξε μια βιολόλυρα και έπαιζε επαγγελματικά πλέον ενώ στα είκοσί του ήταν φτασμένος λυράρης. Έγραψε δυο κασσέτες, μια με τον Αλέκο Φανουράκη, στο λαούτο και το Γιώργη Στρατηδάκη στο τραγούδι, και μια δεύτερη με το Βαγγέλη Τσαφαντάκη στο τραγούδι και στο λαούτο.
Από τα τέσσερα παιδιά του Αντρέα μόνο ο Κωστής ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαγούτο και αυτός παίζει όσα μπόρεσε να μάθει από τον πατέρα του. Ο Ανδρέας πέθανε το 1992 σε ηλικία 69 ετών.
ΠΗΓΗ: Συλλόγος Κρητών Καλλιτεχνών 
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Tοπωνύμια των Χανίων ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............