Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Η τουριστική Πλάκα του δήμου Αγίου Νικολάου


Η περιοχή -ένας οικισμός που ανήκει στο χωριό Βρουχάς του δήμου Αγίου Νικολάου- βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του νομού Λασιθίου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια γραφική γειτονιά με εκπληκτικές ταβέρνες -Κρητικοί και μη άλλωστε έχουν καθιερώσει την κυριακάτικη βόλτα για φρέσκο ψάρι εδώ και καιρό σε κάποια από αυτές- πολύ φιλικούς ανθρώπους και ένα άρωμα από περασμένες δεκαετίες διάχυτο στην ατμόσφαιρα.
 Σε αυτά πρόσθεσε και την καθιερωμένη βαρκάδα στη Σπιναλόγκα -το τρίτο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό μνημείο της χώρας μετά την Ακρόπολη και την Κνωσό- και έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα. Τα παλιά κτήρια στον πλακόστρωτο δρόμο, πάνω από τη θάλασσα αλλά και στον κεντρικό που αποτελούν ουσιαστικά... ολόκληρη την Πλάκα, μαρτυρούν το παρελθόν της περιοχής, τότε που τα καραβάκια έφευγαν από το μικρό μόλο για να μεταφέρουν στο νησί της Σπιναλόγκας και στο λεπροκομείο ασθενείς και προμήθειες.
Η Πλάκα ζει, λοιπόν, στους δικούς της ήρεμους ρυθμούς ακόμη και όταν γεμίζει επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Είναι ένα ιδανικό μέρος για να χαλαρώσει κάποιος και να γεμίσει τις μπαταρίες του, τόσο με την παρέα όσο και με την οικογένειά του. Ούτε καν οι celebrities του διεθνούς jet set που κάνουν εδώ την εκδρομή τους από την... κοσμοπολίτικη γειτόνισσα Ελούντα δεν μπορούν να διαταράξουν την ήρεμη αύρα της γειτονιάς και τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. 
Άλλωστε για τον ίδιο λόγο έρχονται όλοι εδώ: για τις ολόφρεσκες θαλασσινές λιχουδιές σε κάποια από τις ταβέρνες και για να ρίξουν μια βουτιά στην παραλία με το βότσαλο, στο τέλος του κεντρικού δρόμου. Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες έχουν συνηθίσει πια, ενώ είναι προς τιμήν τους το γεγονός πως αντιμετωπίζουν τον καθένα-ακόμη κι εμένα κι εσένα- με τον ίδιο φιλικό και ειλικρινή τρόπο, που θα συμπεριφέρονταν και σε αυτούς.


Η Πλάκα ειναι ενα παραδοσιακό ψαροχώρι που διαθέτει αλιευτικό καταφύγιο και πεντακάθαρες παραλίες με βότσαλο. Βρίσκεται απέναντι από τη Σπιναλόγκα στη δυτική ακτή της λιμνοθάλασσας της Ελούντας. Σήμερα εξελίσσεται σε ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο με αξιόλογες τουριστικές μονάδες, όμορφα καταστήματα και γραφικές ταβέρνες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .........
ΠΡΟΣΩΠΑ O πλοίαρχος Νικολάος Λιοδάκης- Ιστορίες από το μέσα Λασίθι - Ο Ιγνάτιος σμίγει τον Γιώργο ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Γυψωμένες μνήμες έτους 1968 - Νόστιμα σουβενίρ απο την Κρήτη - Το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο οικισμός ‘Βραχόκηπος’ ............. Το Καρύδι του δήμου Αγίου Νικολάου ............. Η αμφιθεατρική Ρούσσα Εκκλησιά ............. Αρχάνες και η γύρω περιοχή της .............