Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017

Κλείνει το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας στα Χανιά

Την απόφαση για “λουκέτο” σε μια από τις σημαντικότερες δομές προστασίας του περιβάλλοντος στην Κρήτη έλαβε η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, δρομολογώντας τη διακοπή της λειτουργίας του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας!

Το Πάρκο του Πολυτεχνείου καταλαμβάνει μία έκταση 300  στρεμμάτων και αποτελεί έναν σημαντικό χώρο όπου η χλωρίδα και η συνυπάρχουσα πανίδα προστατεύονται και μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αποτελεί δε πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών, με την επισκεψιμότητά του να ξεπερνά ετησίως τους 15.000 επισκέπτες, ενώ μόνο το 2016 ξεναγήθηκαν στο πάρκο 2.500 μαθητές!
Την ιδέα της δημιουργίας του Πάρκου είχε το 1994 ο τότε πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Φίλης, ο οποίος σχεδίασε και ανέπτυξε τo Πάρκο με τη μερική στήριξη της Παγκρήτιας Ενωσης της Αμερικής και το 2004 το εγκαινίασε. Μάλιστα, το 2007, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε την περιβαλλοντική σημασία της δημιουργίας του Πάρκου, και απένειμε έπαινο στον Γιάννη Φίλη.
Από την 1η Σεπτεμβρίου το γραφείο του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, κλείνει λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης του επιστημονικού προσωπικού. Στο πάρκο εργάζονταν δύο βιολόγοι και δύο συντηρητές.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΦΥΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πάρκο προσπαθεί να επιβεβαιώσει χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό με αποτέλεσμα οι ζωντανές φυτικές συλλογές του, που περιλαμβάνουν ενδημικά και σπάνια είδη, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση. Κάποιες από αυτές χωρίς άμεση δράση και επιστημονική επίβλεψη θα χαθούν για πάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εντύπωση, δεδομένης της μεγάλης προσφοράς του πάρκου στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο κι αναμένονται με ενδιαφέρον πλέον οι αντιδράσεις.
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............