Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ο παλιός Αλευρόμυλος στο χωριό Καταλαγάρι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων


Οι πρώτες δεκαετίες του  20ού αιώνα ήταν για την ελληνική οικονομία, περίοδος εκβιομηχάνισης. Η χρήση των μηχανών στο βιοτεχνικό τομέα συστηματοποιείται, οι παλαιές βιομηχανικές μονάδες εκσυγχρονίζονται και δημιουργούνται νέες.

Την εποχή που κτίστηκαν τα βιομηχανικά κτίρια, το παραλιακό μέτωπο του 

Ηρακλείου αποτελούσε και τη βιομηχανική του περιοχή, που χαρακτηριζόταν από το αντικείμενο της επεξεργασίας των τοπικών προϊόντων και τη σχέση της με το λιμάνι για τη μεταφορά των προϊόντων. 


17 χιλιόμετρα απο το Ηράκλειο στο χωριό Καταλαγάρι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων βρίσκεται ο παλιός εγκαταλελημένος Αλευρόμυλος. Δεν τον πιάνει το μάτι σας; Κι΄ όμως! Μια χαρά την έκανε κάποτε τη δουλειά του.  
Πόσα καρβέλια έβγαζε την ημέρα, πόσα χωριά ολόκληρα ταΐζονται. 
 Άλεθε τα γεννήματα όλης της τριγύρω περιοχής. 
Στα σύνορα του νέου οδικού άξονα που ανοίγεται και θα συνδέσει το Ηράκλειο με την ενδοχώρα του Νομού προς Αρκαλοχώρι παραμένει όρθιος χτισμένος απο τις αρχές του προηγούμενου αιώνα,με τις παλιές του πέτρες πελεκημένες και τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη.
Θυμίζει τον αγώνα μίας άλλης εποχής για το κομμάτι ψωμί που έθρεψε γενιές και γενιές
 

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............