Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ανάληψη στα 24 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο

Η Ανάληψη βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο, λίγο μετά τις Γούβες και πριν τον Ανισαρά. Είναι επίσης γνωστή σαν Ανάληψη Χερσονήσου, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο παραλιακό θέρετρο Χερσόνησος.
Η Ανάληψη ξεκινά από την παλιά Εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου και το χωριό είναι χτισμένο κατά μήκος ενός μακρύ δρόμου που ξεπερνάει το 1 χιλιόμετρο μέχρι την παραλία. 


Η Ανάληψη διαφέρει από τους γειτονικούς παραλιακούς οικισμούς γιατί η τουριστική ανάπτυξη ξεκίνησε πολύ αργότερα εδώ με αποτέλεσμα η αίσθηση που έχετε μπαίνοντας στην Ανάληψη είναι ότι βρίσκεστε σε ένα Κρητικό χωριό με πολύ πράσινο στο δρόμο και σπίτια με όμορφους κήπους που εναλλάσσονται με χωράφια με ελιές.


Βέβαια, πλησιάζοντας προς το κέντρο του χωριού και την παραλία, αυξάνουν  τα γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων, τα εστιατόρια και οι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Θα δείτε επίσης μεσιτικά γραφεία, που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για αγορά γης και σπιτιών στην περιοχή, που οικιστικά βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη.
Φτάνοντας στην παραλία της Ανάληψης το πρώτο  πράγμα που θα προσέξετε είναι  η μικροσκοπική εκκλησία χτισμένη δίπλα  σχεδόν στο κύμα. Είναι μια εκκλησία με πολύ φωτογένεια και κάθε τουρίστας που θα περάσει από την Ανάληψη θα σταματήσει εδώ για μια αναμνηστική φωτογραφία.Η περιοχή της Ανάληψης αναπτύχθηκε αρχικά κατά την Τουρκοκρατία, όταν κάποιες οικογένειες Τούρκων έχτισαν πετρόχτιστα σπίτια στην περιοχή, αποκαλώντας το μικρό τους οικισμό Σβούρου Μετόχι.
Μετά την Τουρκοκρατία οι Τούρκοι έφυγαν από την περιοχή και οι κατοικίες κατελήφθησαν από τους βοσκούς του Οροπεδίου του Λασιθίου, που χρειάζονταν ένα ζεστό μέρος να μείνουν όταν το Οροπέδιο γέμιζε χιόνι.  Η περιοχή άρχισε να μεγαλώνει καθώς όλο και περισσότεροι χωρικοί από τις πάνω περιοχές μετακινήθηκαν προς τα κάτω, αγόρασαν γη και έχτισαν σπίτια.
Επόμενο ήταν μετά την κατοίκηση από χριστιανούς να χτιστεί εδώ η πρώτη εκκλησία, που πάνω από το κατώφλι της υπάρχει σκαλισμένη η λέξη Ανάληψη. Σήμερα η εκκλησία αποτελείται από 4 κλίτη ( Εισόδια Θεοτόκου, Ανάληψη του Χριστού, Τίμιος Σταυρός και Αγιος Ευφρόσυνος). Στις αντίστοιχες γιορτές γίνονται μεγάλα πανηγύρια στην ΑνάληψηΥπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία στην Ανάληψη, που καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών, ικανοποιώντας όλα τα γούστα, καθώς υπάρχουν τόσο πολυτελή ξενοδοχεία όσο και πιο οικονομικές λύσεις.
Όπως και στις Γούβες ο κεντρικός δρόμος της Ανάληψης διατρέχει την περιοχή κάθετα, από τον παλιό δρόμο ως την παραλία, σε μια απόσταση λίγο μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο. Κατά μήκος του δρόμου θα βρείτε τα πάντα για τις καλοκαιρινές σας ανέσεις -  Εδώ είναι τα σουπερμάρκετ, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, τα κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με δερμάτινα και μπουτίκ. Επίσης θα βρείτε πολλά σημεία για να κλείσετε κάποια εκδρομή στην περιοχή ή για άλλες τουριστικές δραστηριότητες.Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες στο χωριό είναι πολλές και ποικίλες. Υπάρχει μια όμορφη πλατεία στρωμένη με πλακόστρωτο και έναν φοίνικα στο κέντρο. Κάθετα στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε πολλούς παράδρομους, που αν έχετε χρόνο μπορείτε να τους εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε τις όμορφες γωνιές του χωριού.
Ο παραλιακός δρόμος εκτείνεται σε μήκος 2χλμ περίπου και κατά μήκος του θα βρείτε τις παραλίες της περιοχής μαζί με μερικά εστιατόρια.
Για τακτικά δρομολόγια λεωφορείων πρέπει να ανέβετε στον παλιό δρόμο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Οι παραδοσιακές Αρχάνες - Τα Σακτούρια στο νότιο Ρέθυμνο - Ο οικισμός Γεράνι Ρεθύμνης ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Η Σερβάντα με τα καλά σερβίτσια - Κρητικοί στη Κύπρο παίζουν Κινέζικα - Το Σφεντύλι και ο αγρός του Αποσελέμη ............. ............. ............. Πού ‘ναι η Χώρα τω Σφακιώ - Το ιστορικό φρούριο Φιρκάς - Το Ναυτικό μουσείο Κρήτης στα Χανιά ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Ο Αντώνης Στεφανάκης απο τον Ζαρό - Η συγγραφέας Βαγγελιώ Καρακατσάνη - Ο Μανόλης Λεράκης και το αβοκάντο ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σας προτείνουμε να δείτε

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............