Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Καθαρίζουμε την παραλία του Ανάλουκα στο δήμο Σητείας αύριο Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου

Μια εθελοντική δράση με τη συμμετοχή όλης της Σητειακής κοινωνίας και σκοπό την απομάκρυνση των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών και των άλλων απορριμμάτων που μεταφέρονται από τη θάλασσα και καταλήγουν στην παραλία του Ανάλουκα, στον οικισμό ΣΟΕ. 

Αύριο Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, στις 11.00 π.μ. ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σητείας (Φ.ΟΡ.Σ.Σ), οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ), το Γεωπάρκο Σητείας, ο Δήμος Σητείας, ο τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Σητείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και το WWF Ελλάς, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συσπειρώνονται γύρω από ένα κοινό στόχο: τον καθαρισμό της παραλίας του Ανάλουκα στον οικισμό Διόνυσο ΣΟΕ, από τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων που όχι μόνο πλήττουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου, αλλά απειλούν σοβαρά το τοπικό οικοσύστημα με υποβάθμιση.
Η δράση του εθελοντικού καθαρισμού της παραλίας πραγματοποιείται με την αμέριστη υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.
Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των παραλιών στην Κρήτη αντιμετωπίζουν σε μόνιμη βάση το πρόβλημα της ρύπανσης από απορρίμματα που προέρχονται, τόσο από τους χρήστες της παράκτιας ζώνης, όσο και από τη μεταφορά και την απόθεσή τους στις παραλίες μέσω της θάλασσας. Ειδικότερα, η περίπτωση του Ανάλουκα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα παραλίας, όπου άπειρες ποσότητες σκουπιδιών – πλαστικά κυρίως – που «ταξιδεύουν» στο Αιγαίο, παρασύρονται από τον άνεμο και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και  καταλήγουν σε αυτή την θέση, συνθέτοντας ένα σκηνικό εγκατάλειψης και έντονης οικολογικής υποβάθμισης, με αποτέλεσμα το τοπίο να θυμίζει περισσότερο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, παρά παραλία.
Με γνώμονα ότι οι ενεργοί πολίτες μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος, προσκαλούμε όλη τη Σητειακή κοινωνία – μικρούς και μεγάλους – να λάβουν μέρος σε αυτή την εθελοντική δράση και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προστασία της παραλίας του  Ανάλουκα και την ανάδειξη του σημαντικού προβλήματος των σκουπιδιών στις ακτές μας!\

Πρακτικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες:
  • Σημείο & ώρα συνάντησης: στην παραλία Ανάλουκας Σητείας, στις 10.30 το πρωί, προκειμένου η δράση καθαρισμού να ξεκινήσει στις 11.00 π.μ. ακριβώς.
  • Η δράση θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες (11.00π.μ. -13.00 μ.μ.).
  • Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν ειδικά γάντια και σακούλες για την καλύτερη και ασφαλέστερη αποκομιδή των απορριμμάτων.
  • Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα ρούχα, κλειστά παπούτσια και καπέλο κατά τη διάρκεια της δράσης.
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σας στη δράση, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Θάνο Γιαννακάκη από το WWFΕλλάς, στο 2810-328019 ή στο t.giannakakis@wwf.gr.

Η δράση του εθελοντικού καθαρισμού της παραλίας του Ανάλουκα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.


ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Οι παραδοσιακές Αρχάνες - Τα Σακτούρια στο νότιο Ρέθυμνο - Ο οικισμός Γεράνι Ρεθύμνης ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Η Σερβάντα με τα καλά σερβίτσια - Κρητικοί στη Κύπρο παίζουν Κινέζικα - Το Σφεντύλι και ο αγρός του Αποσελέμη ............. ............. ............. Πού ‘ναι η Χώρα τω Σφακιώ - Το ιστορικό φρούριο Φιρκάς - Το Ναυτικό μουσείο Κρήτης στα Χανιά ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Ο Αντώνης Στεφανάκης απο τον Ζαρό - Η συγγραφέας Βαγγελιώ Καρακατσάνη - Ο Μανόλης Λεράκης και το αβοκάντο ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σας προτείνουμε να δείτε

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............