Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

«Συναυλία για τους Μικρούς Ήρωες» στο Πανδημοτικό Ηρώο στο Σελί Αμιρών στις 16 Σεπτεμβρίου


74 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του ’43, η Βιάννος τιμά τους νεκρούς της. Κανείς δεν ξέχασε, τίποτα δεν ξεχάστηκε κι η θυσία τους θα παραμείνει πάντα τηλαυγής φάρος για τη ζωή όλων των νεότερων γενιών στο μέλλον. Το Πνευματικό Κέντρο Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» με τη συνεργασία του Σωματείου Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης», στις 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στο Σελί Αμιρών, διοργανώνει συναυλία με τίτλο «Συναυλία για τους Μικρούς Ήρωες», με την οποία τιμάται η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά και όσων επέζησαν απ΄ αυτό στα μετ΄ έπειτα δύσκολα χρόνια. 


Σε μια καλλιτεχνική σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, που τελεί υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη (καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), με τις Νεανικές Χορωδίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου και του Δήμου Ηρακλείου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως, οι φωνές νέων ανθρώπων ενώνονται με σπουδαίους δημιουργούς και φωτισμένους δασκάλους, σ΄ ένα και μόνο στόχο: να καταστεί σαφές ένα πανανθρώπινο μήνυμα Ειρήνης και Ανθρωπισμού και η «Κοσμοπλάστρα Μουσική» του ποιητή Κ. Παλαμά «ν΄ αναστήσει την Αγάπη, την Πατρίδα και τη Δημιουργία», για να γιατρέψει την ψυχή του ανθρώπου από τα δεινά των πολέμων. 
Συνδιοργανωτές στη συναυλία αυτή είναι η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου, η ΔΗΚΕΗ και ο Δήμος Βιάννου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και εντάσσεται στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της Επετείου των 74 χρόνων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, όπου θα παραστεί η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Αντί ηρωικό», με την ηθοποιό και χορεύτρια Ελευθερία Κόμη, αφιερωμένο στα παιδιά – θύματα των πολέμων και συναυλία σε δύο μέρη, όπου η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου, με τη διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου και εξάρχοντα τον Δημήτρη Χανδράκη, θα παρουσιάσει πρόγραμμα έργων από το ποικίλο ρεπερτόριό της, όπως: κονσέρτο για 2 βιολιά του J.S.Bach, έργο για βιολί και ορχήστρα του E.Bloch - Nigun, τρία έργα του Σωκράτη Σινόπουλου για λύρα και ορχήστρα, το μοιρολόι «το δάκρυ του Ψηλορείτη» του Νίκου Πλατύραχου για χορωδία και σόλο τραγούδι, Μάνου Χατζιδάκι μελοποιημένα αποσπάσματα από το έργο του Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» για χορωδία και σολίστ, ριζίτικα τραγούδια με σόλο λαγούτο και τον Ύμνο της Βιάννου του Ευριπίδη Πλαγιωτάκη. Σολίστ στη λύρα ο ίδιος ο Σωκράτης Σινόπουλος, στο βιολί ο Γιάννης Πετράκης, στο λαγούτο ο Μιχάλης Σταυρακάκης, στο τραγούδι ο Γιάννης Ιδομενέως. 

Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιαστεί το ανέκδοτο έργο του συνθέτη της Ελληνικής Οπερέτας Στάθη Μάστορα, με τίτλο «Καθένας με την Τύχη του», ο οποίος εκτελέστηκε από τους ναζί στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943, αρνούμενος να δεχτεί χάρη για τη ζωή του. Με τον τρόπο αυτό τιμάται η μνήμη του μαζί με των υπόλοιπων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και κυρίως των μικρών παιδιών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές. Το Πνευματικό Κέντρο Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» ευχαριστεί θερμά τα παιδιά του συνθέτη, Ρίτα και Μιχάλη Μάστορα, που έδωσαν την άδεια να παρουσιαστεί, στην αποψινή συναυλία σε πανελλήνια πρώτη εκτέλεση, το ανέκδοτο αυτό έργο, το οποίο, όπως μας είπαν, μαζί με άλλα σημαντικά έργα διασώθηκε από τη μητέρα τους, αμέσως μετά την εκτέλεση του πατέρα τους.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής - Ξενοδοχειακές επενδύσεις - Ποιοτική διαμονή σε ξενοδοχείο ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Για τη Χαρούλα Βερίγου (Ζωή Δικταίου)- Νέο τραγούδι Ελευθερία ή θάνατος - Σοφία Μανουσάκη ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Επίσκεψη στο χωριό Καρύδι ............. Επίσκεψη στο χωριό Μάρθα ............. Σητεία η πόλη με τα χιλιάδες σκαλοπάτια ............. Η Κριτσά απο τα μεγαλύτερα χωριά της Κρήτης .............