Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΗΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΟ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Αντωνίου Μπετεινάκη», λειτούργησε ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων.και το οποίο σήμερα είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος και κτήρια φανάσματα, (το οποίο διαθέτει πανοραμική θέα) βρίσκεται στην περιοχή του καρτερού στον δήμο ηρακλείου 300 μέτρα απο την θάλασσα και έχει έκταση 216.709 τ.μ. από τα οποία τα 215.239 τ.μ. ανήκουν στο Τ.ΕΘ.Α., ενώ τα υπόλοιπα 1.470 κατέχονται αυθαίρετα. 
Εδώ και 10 χρόνια πρώτα ο πρώην δήμος Νέας Αλικαρνασσού και μετέπειτα δήμος Ηρακλείου έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια ούτως ώστε να του παραχωρηθούν εκτάσεις του  εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου που βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων προκειμένου να αξιοποιηθεί μαζί με άλλα 2 στρατόπεδα του Γιακουμάκη και Θεοδοσάκη εγκαταλειμμένα και αυτά  για κοινωφελείς χρήσεις.
Πολλές ήταν οι προτάσεις που τέθηκαν για την αξιοποίηση του στρατοπέδου όπως γη στέγαση του νέου σχολικού συγκροτήματος που χρειάζεται για τους μαθητές της περιοχής του Καρτερού. αλλά και τώρα τελευταία ώς χώρος στέγασης και φιλοξενίας των προσφύγων.

Διαβαίνοντας μέσα απο τα ερειπωμένα κτήρια του στρατοπέδου αντικρίζεις την εγκατάλειψη και σου γεννιούνται εικόνες που δεν έζησες απο ένα χώρο που φιλοξένησε νέα παιδιά νεοσύλλεκτους.
Κτήρια χωρίς οροφές, σπασμένα τζάμια, έπιπλα παρατημένα στο στόμα του χρόνου, σκουπίδια και λάστιχα αυτοκινήτων συνθέτουν το πάζλ της εγκατάλειψης.Η άδεια ζωγραφισμένη με συνθήματα και σπασμένη  πύλη αλλά και το φυλάκιο της, Η ένδειξη έξω απο ένα κτήριο που γράφει 1ος λόχος και η πέτρινη κολώνα με τα αρχικά Υ.Σ 41, πινακίδες που μαρτυρούν το σημαντικό ρόλο της εποχής που το στρατόπεδο ήταν ενεργό, και βέβαια το μνημείο τιμής ένεκεν στον Αντισυνταγματάρχη πεζικού Αντώνιο Μπετεινάκη ο οποίος εκτελέσθηκε απο τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής  στην Αγιά χανιών στις 27 Οκτωβρίου 1943.

Εντός του στρατοπέδου υπάρχει ο ιερός ναός του αγίου Αλεξάνδρου βρίσκεται εντός του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου Μπετεινάκη στον Καρτερό του δήμου Ηρακλείου.
 Η εκκλησία που εγκαινιάστηκε το 1958 και λειτουργεί μόνο την ημέρα της εορτής της, στις 30 Αυγούστου, και η λειτουργία τελείται απο στρατιωτικό ιερέα και τον εφημέριο του ιερού ναού αγίου Ιωάννη του Νίκωνος του Μετανωείτε.
Ο ιερός ναός του αγίου Αλεξάνδρου είναι κτισμένος σε μικρό ύψωμα με θέα .
 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Τα ναμουντάνικα χωριά της Κρήτης - Αφιξη πλοίου ΚΡΗΤΗ ΙΙ στο λ. Ηρακλείου - Η ιερά μονή Καψά ............. ............. .............
Ζωγραφισμένες Ελληνικές σημαίες - 5 μεγάλες πόλεις της Κρήτης - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος των σπιτιών ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............