Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

Μια συνάντηση με την ιστορία στο νότο του Νομού Ηρακλείου

Τελικά στην… άκρη του κόσμου είναι πάρα πολύ όμορφα! Η θέα είναι συγκλονιστική, το Λιβυκό πέλαγος δροσερό «χαϊδεύει» απαλά την παραλία, η ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι ξενώνες Θαλόρη αποτελεί «ταξίδι στο χρόνο» και οι γεύσεις μοναδική εμπειρία. Εκεί ο επισκέπτης νοιώθει την ανάταση που μόνο η θέα από ψηλά μπορεί να προκαλέσει και απολαμβάνει γνήσια τη φιλοξενία του Ξένιου Δία.

Η διαδρομή από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου μέχρι τα παράλια των Αστερουσίων είναι μόλις 70 χιλιόμετρα. Από ένα σημείο και μετά όμως, όταν πια ο επισκέπτης έχει φθάσει στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου και αρχίζει την ανάβαση στα Αστερούσια, το περιβάλλον αλλάζει και δίνει την αίσθηση της «άγριας δύσης».


Ανεβαίνοντας με το αυτοκίνητο στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων, η θέα είναι εκπληκτική, καθώς συνδυάζει τα πάντα: Θάλασσα, ήρεμα πεδινά τοπία και άγρια βουνά. Κι όταν ο επισκέπτης αρχίζει να νομίζει ότι… χάθηκε ανάμεσα στα βράχια, βλέπει μπροστά του τον οικισμό Κάτω Καπετανιανά όπου βρίσκονται οι ξενώνες Θαλόρη. Είναι ένα συγκρότημα 15 αναπαλαιωμένων παραδοσιακών κατοικιών, που διατηρούν αυθεντικά τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής τα οποία υπήρχαν στον οικισμό Καπετανιανά από τα βάθη των αιώνων.Η μακραίωνη ιστορία του οικισμού και ο διπλός χαρακτήρας του αποτυπώνονται στα κτίσματά του, όπου συνυπάρχουν, στοιχεία μινωικής αλλά και μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Τα σπίτια είναι φρουριακού τύπου, συνοδεύονται από ποιμενικές εγκαταστάσεις, ενταγμένα άριστα στο βραχώδες περιβάλλον.
Με απόλυτο σεβασμό στα ιδιαίτερα αυτά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αναπαλαιώθηκε μια ολόκληρη γειτονιά καταλυμάτων, στην πιο περίοπτη θέση του οικισμού.
Σε υψόμετρο 800 μέτρων στις πλαγιές των Αστερουσίων, και με ανοικτό ορίζοντα στο Λιβυκό πέλαγος, το τοπίο δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό κλίμα.
Τα θαυμάσια σύννεφα γεννιούνται και σβήνουν, γύρω από το χωριό και η κρυστάλλινη διαύγεια του ορίζοντα γαληνεύει την όραση και την ψυχή.Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Ζεσταίνονται τα ρακοκάζανα - Απο το Γαράζο στην αλυσίδα Χαλκιαδάκη - Στη χώρα των Λωτοφάγων ............. ............. .............
Ο Ολλανδός Κρητικός Ευγένιος Γκέραρντ - Ο Κρητικός βιολόγος Φώτης Καφάτος - Όλα τα καλά δύσκολα - Κ. Μουδάτσος ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............