Και φέτος το παραδοσιακό γλέντι του 15 Αυγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Και φέτος το παραδοσιακό γλέντι του 15 Αυγουστου στο Παρασπόρι του δήμου ΣητείαςΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο παραδοσιακό γλέντι
του δεκαπενταύγουστου στο χωριό Παρασπόρι του δήμου Σητείας, με τον Σωτήρη Χατζαντωνάκη και το συγκρότημα του, ενώ θα παίξουν και πολλοί Παρασποριανοί και ντόπιοι καλλιτέχνες.Ενα κρητικό γλέντι θεσμός στην επαρχία Σητείας.
Στην περιοχή του Πρασπορίου υπάρχει η Παναγία της Ρίζας η Γαλακτοκτισμένη, που πήρε το όνομα της από τον τρόπο κτισίματος, αφού οι πιστοί χρησιμοποίησαν αντί για νερό που δεν υπήρχε στην περιοχή, γάλα από τα ζώα για να κάνουν την λάσπη και έτσι η εκκλησία ονομάστηκε Γαλακτοκτισμένη. 
Από παλιά, κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο συρρέουν πιστοί από τα γύρω χωριά και όλη την επαρχία Σητείας για να προσκυνήσουν. Στο παρελθόν μετά το τέλος της λειτουργίας στις 15 Αυγούστου, οι πι στοί πήγαιναν σε μια πολύ κοντινή τοποθεσία που είχε καρυδιές (στις καρές) και έστηναν γλέντι. Οργανοπαίκτες από τα γύρω χωριά και πλήθος πιστών που κρατούσαν διάφορα μεζεδάκια γλεντούσαν μέχρι που «έπεφτε» ο ήλιος. Σήμερα το γλέντι έχει «μεταφερθεί» στο Παρασπόρι στην τοποθεσία «Κάτω Βρύση», όπου μετά την λειτουργία ανήμερα της Παναγίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.
Ο πολιτιστικός σύλλογος διατηρώντας τις παραδόσεις και φέτος έχει σκοπό την  αναβίωση του παλιού τρόπου διασκέδασης των Στειακών, με πολλή Στειακή και παραδοσιακή μουσική, καλό φαγητό και ποτό, σε υπέροχο περιβάλλον με οικονομικές τιμές.
Σας περιμένουμε και φέτος, προσπαθώντας κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε και να διορθώνουμε λάθη αλλά και παραλείψεις.
Σας ευχαριστούμε για την στήριξη σας τα προηγούμενα 6 χρόνια και ευελπιστούμε να σας δούμε από κοντά.
Και φέτος το παραδοσιακό γλέντι του 15 Αυγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Post Top Ad

.............