Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για όλη την εβδομάδα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα

Δυστυχώς τα πλεονεκτήματα αυτού του τόπου, κάποιοι σώνει και καλά, θέλουν να τα αντιστρέφουν και να μας μιζεριάζουν. Το καλοκαίρι μας εξελίσεται απόλυτα φυσιολογικά, με ιδανικές για την εποχή συνθήκες. Η εβδομάδα που ακολουθεί θα δώσει την τιμητική σε όλες τις θάλασσες γύρω απο το νησί που θα είναι ήπιες και γαλήνιες, αξιοζήλευτες και ελκυστικές για όλους εμάς αλλά ιδιαίτερα για τους τουρίστες που δεν θα πρέπει να πάψουμε να τους το επισημαίνουμε, μιας και εκτιμώ οτι αποτελούν ενα απο τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα του τόπου μας μαζί με το φυσικό μας περιβάλλον. 
Η πρόσκαιρη άυξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα την Πέμπτη, δεν προκαλεί καμία απολύτως ανησυχία, αφού θα έχει αιτία (ήπια θερμή εισβολή απο την Αν. Μεσόγειο) και επιπλέον επανέρχεται πολύ γρήγορα (απο την Παρασκευή το βράδυ) στα συνήθη καλοκαιρινά επίπεδα.


Η εξασθένιση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο και η διατήρηση της καλοκαιρίας, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας,  θα επιτρέψει στη θερμοκρασία να αρχίσει να ανεβαίνει σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από αύριο Δευτέρα. Επιπλέον μία ήπια θερμή εισβολή από την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τα νησιά του ΝΑ.  Αιγαίου και την Α. Κρήτη, κυρίως την Πέμπτη,  θα βοηθήσει και αυτή με τη σειρά της τη θερμοκρασία να ανέβει πρόσκαιρα λίγο ακόμη υψηλότερα, βασικά όμως ως προς τις μέγιστες ημερήσιες τιμές, κάτι που προφανώς δεν συνιστά καμία απολύτως ανησυχία για συνθήκες καύσωνα στο νησί.  Με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών Μοντέλων φαίνεται ότι την Παρασκευή αποκαθίσταται πρόσκαιρα το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο το οποίο αναμένεται να επαναφέρει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία για το επόμενο Σαββατο Κύριακο.
Στην καλή εικόνα του καιρού που αναμένεται για την εβδομάδα αυτή θα πρέπει να προσθέσουμε και τις ήπιες έως και γαλήνιες θάλασσες γύρω από το νησί , ιδιαίτερα τις πρωινές και απογευματινές ώρες, που θα αποτελούν πόλο έλξης για όλους.  Η θερμοκρασία των θαλασσών της Κρήτης έχει ξεπεράσει ήδη τους 25°CΕπιπλέον παραμένει να εντυπωσιάζει η καθαρότητα της ατμόσφαιρας, συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αναδεικνύει το τόπο μας σε ένα αξιοζήλευτο, παραδεισένιο τουριστικό προορισμό. Προσοχή όμως απαιτείται στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες.


Αναλυτικά η εικόνα του καιρού για την ερχόμενη εβδομάδα :

Δευτέρα 10 Ιουλίου
Ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι διατηρούνται για λίγο ακόμα από Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν έως και τα 4 Μποφώρ, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες, ενώ το βράδυ θα εξασθενούν σημαντικά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από τους  22 °C έως τους 30°C, στα νότια τμήματα του νησιού η θερμοκρασία θα είναι 2 έως και 3 βαθμούς υψηλότερη.

Τρίτη 11 Ιουλίου
Ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα στραφούν από  ΒΔ - Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται από σχεδόν άπνοια στα Δυτικά της Κρήτης έως τα 3 – 4 Μποφώρ στην Ανατολική Κρήτη. Γενικευμένη θα είναι όμως η εξασθένηση τους τις βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από  23°C έως 32°C, κατά τόπους θα φθάσει έως και τους 34°C.

Τετάρτη 12 Ιουλίου
Παρόμοια καλός καιρός με τους ανέμους να κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μία μικρή άνοδο.

Πέμπτη 13 Ιουλίου
Πολύ καλός καιρός με ακόμη περισσότερο εξασθενημένους τους ανέμους.
Λόγω της ήπιας και πρόσκαιρης θερμής εισβολής από την Αν. Μεσόγειο  που αναμένεται να γίνει εμφανής ιδιαίτερα την Πέμπτη οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.  Οι μέσες μέγιστες τιμές θα κυμανθούν από 33°C έως 36°C, ενώ κατά τόπους , ως επί το πλείστον λόγω τοπικών γεωμορφολογικών συνθηκών,  οι τιμές της θερμοκρασίας τις μεσημβρινές ώρες θα ξεπεράσουν τους  38°C .

Από την Παρασκευή 14 Ιουλίου αποκαθίσταται προσωρινά το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, χωρίς να ενισχύεται ιδιαίτερα, επαναφέροντας τη θερμοκρασία σε καλύτερα, αλλά πάντα καλοκαιρινά επίπεδα.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............