Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Ο Σύλλογος έρευνας και διάσωσης της Κρητικης παραδοσης ΙΔΑΙΑ ΓΗ

Το όνομα  «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη και την κρητική μυθολογία προήλθε από τον μύθο των ατλάντων της Λιβύης κατά τον οποίο υπήρχαν δύο θεοί με το όνομα Δίας.
Από αυτούς ο προγενέστερος ήταν ο ντόπιος κρητικός , αδελφός του Ουρανού ο οποίος έγινε βασιλιάς του νησιού και έδωσε το όνομα της γυναίκας του σε αυτό. 
Το όνομα της ήταν ΙΔΑΙΑ και το νησί ονομάστηκε ΙΔΑΙΑ ΓΗ. 
Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα προήλθε από το ψηλότερο βουνό της Κρήτης την ΙΔΗ ή ΙΔΑΙΑ ΟΡΗ (τον γνωστό σε όλους Ψηλορείτη) και οι κάτοικοί του ονομάζονταν ΙΔΑΙΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου είναι:
Πρόεδρος: Αλεξανδρακης Ζαχαριας
Αντιπρόεδρος: Κατσιρντακης Νικος
Γραμματέας: Ματθαιος Αποστολος
Ταμίας: Ζωη Ναντια
Μέλος: Ανουσακης Πανος
Μέλος: Καμεκης Αποστολης
Μέλος: Τσιλλα Αννα

Αναπληρωματικά Μέλη: (Αλεζίδου Ελένη,Σταματίου Στέλλα,Χατζάκης Δημήτριος)
Ο καταστατικός σκοπός της «Ιδαίας Γης» είναι η διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κρήτης, η διατήρηση και διάδοση των εθίμων και παραδόσεών της, η αναβίωση ηθογραφικών και λαογραφικών στοιχείων του νησιού.
Ο σκοπός αυτός επιδιώκεται προς το παρόν μέσα από την έρευνα και συλλογή κρητικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, την δημιουργία κρητικού χορευτικού συγκροτήματος, που επιδίδεται στην εκμάθηση και προβολή κρητικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, και τη διοργάνωση χορευτικών επιδείξεων, μουσικών ακροάσεων και λοιπών πνευματικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με παρεμφερείς ενώσεις, συλλόγους και άλλους φορείς. Ο Σύλλογος φιλοδοξεί επίσης να προβεί στην έκδοση βιβλίων και την κυκλοφορία ενημερωτικού περιοδικού εντύπου, να οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις, διαλέξεις και σεμινάρια από ειδικούς, να πραγματοποιεί εκθέσεις φωτογραφίας, έργων κρητικής λαϊκής τέχνης καθώς και επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών προβολών.

...Εάν θέλαμε να πούμε, σε ένα μικρό παιδί, την ιστορία τους, με τη μορφή ενός παραμυθιού, θα ήταν κάπως έτσι:
«Μια φορά και έναν καιρό, ταξιδιώτες από ένα νησί,
μοναδικό σε ομορφιά και ριζωμένο στα νότια της Μεσογείου, ξεκίνησαν ένα ταξίδι για να ανακαλύψουν τον κόσμο που ποτέ δεν είχαν συναντήσει. Αφού διέσχισαν ποτάμια και βουνά, δύσβατα μονοπάτια και απέραντες πεδιάδες, χωρίς
να μπορούν να ξεκουραστούν και να χορτάσουν τη δίψα και την πείνα τους, είδαν από μακριά, μια πόλη, όμορφη αλλά και παράξενη, άγνωστη αλλά
και φιλόξενη, μία πόλη που τους θύμιζε κάτι από τον τόπο τους. 
Εκεί φύτεψαν το δέντρο του νησιού τους, για να υπάρχουν πάντοτε οι καρποί που θα τους το θυμίζουν, για να το γεύονται και αυτοί και όσοιξαποσταίνουν κάτω από τη σκιά του».
Όποιος, λοιπόν, από εμάς ταξιδέψει στην όμορφη Θεσσαλονίκη, θα μπορέσει να ακούσει τους χτύπους μίας μικρής κρητικής καρδιάς ανάμεσα στους ήχους ενός ζωντανού και χαρούμενου πλήθους φίλων του νησιού μας... 
Μαριάννα ΜιχαηλίδουΟ Κρητικός Σύλλογος «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» αποτελεί σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 2009 στην Θεσσαλονίκη.
Με την ίδρυση του, ως πρωταρχικοί στόχοι ορίστηκαν η διατήρηση και η προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Κρήτης.
Συμπληρωματικά, στόχους αποτέλεσαν αφενός μεν η διάσωση, μελέτη, έρευνα, εκμάθηση και διάδοση των κρητικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών,
αφετέρου δε η οργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και επιμορφωτικών προγραμμάτων.
Στους παραπάνω στόχους συμβάλει και το νέο μας site μέσω του οποίου προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε  κάθε μορφή σύγχρονης τεχνολογίας και να επικοινωνήσουμε με όλους εκείνους που διαθέτουν τους ίδιους σκοπούς, το ίδιο μεράκι και την ίδια «τρέλα»  με εμάς.

Μπορείτε να μεπικοινωνήσετε στα παρακάτω τηλέφωνα 
Τηλέφωνο : 231-6007573 ( Δευτέρα 7-11μ.μ. Τετάρτη 8-10μ.μ. και Παρασκευή 7-11 μ.μ. )
Φαξ : 231-6007573
Συλλόγου : 6980-353101
Προέδρου : 6976-111411
Χοροδιδασκάλου : 6946-815911
Να περάσετε από το σύλλογο(πληροφορίες στην καρτέλα "Ο σύλλογος" κάθε Δευτέρα και Παρασκευή μετά τις 19:00 )
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............