Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2017

Ξεκίνησαν την Κυριακή 16 Ιουλίου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2017, οι οποίες και οργανώνονται επί 32 συναπτά χρόνια, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Αικατερίνης της ομώνυμης Συνοικίας της Πόλης μας, και αποτελούν πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης μας κι όχι μόνο. Θα διαρκέσουν  μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017.
Οι φετινές εκδηλώσεις ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2017, συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.Το αναλυτικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2017 έχει ως εξής:
ΠΕΜΠΤΗ 20  ΙΟΥΛΙΟΥ
20.45 *Προσέλευση Κοινού
21.00 *Ο Σύλλογός μας, με την συμπλήρωση φέτος 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, αφιερώνει τη σημερινή μέρα των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ, για να τιμήσει τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, τον στοχαστή, τον φιλόσοφο, τον πολιτικό, τον ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.
Ο Νίκος Καζαντζάκης ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου. Έγραψε ποίηση, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, τραγωδίες, φιλοσοφία, ταξιδιωτικά και έκανε πολλές μεταφράσεις.

Σήμερα, ο Νίκος Καζαντζάκης θεωρείται ένας οικουμενικός συγγραφέας. Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν δεν υπάρχει άνθρωπος που ξέρει να διαβάζει και δε θα μπορέσει σε κάποια γλώσσα ή διάλεκτο να διαβάσει Καζαντζάκη.
Είναι πολύ μεγάλη τιμή για τον Σύλλογο και την περιοχή μας, που ο Πρόεδρος του Μουσείου Ν. Καζαντζάκης, αξιότιμος κος Μιχάλης Ταρουδάκης, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας, να παρευρεθεί και να παρουσιάσει την προσωπική και πολύ ενδιαφέρουσα ματιά του για το φαινόμενο που λέγεται "Καζαντζάκης", τον οποίο θερμότατα ευχαριστούμε. 
Τίτλος της αποψινής παρέμβασής του είναι: "Νίκος Καζαντζάκης - Λογοτέχνης ή Φιλόσοφος ;"
Ο κος Μιχάλης Ταρουδάκης είναι Καθηγητής του τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ακουστικής και μέχρι πέρσι και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει επίσης διατελέσει κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις. 

*Μετά τον χαιρετισμό του κου ΜιχάληΤαρουδάκη και πριν την προβολή της ταινίας, θα επιδοθούν οι έπαινοι και αναμνηστικά δώρα, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εισήχθησαν πέρσι στα Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.Ι. και κατοικούν στη περιοχή, όπως έχει καθιερωθεί 32 χρόνια τώρα.
*Το σημερινό αφιέρωμα στον Ν. Καζαντζάκη, ολοκληρώνεται με την προβολή της εξαιρετικής κινηματογραφικής ταινίας που άφησε εποχή «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»,που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και απέσπασε πολλούς επαίνους.
Υπόθεση έργου: Σε ένα χωριό τη Λυκόβρυση, ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν το Πάθος τού Χριστού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει τη Λυκόβρυση στα δύο: ενώ οι προύχοντες του χωριού αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Μια άγρια πάλη αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από την μακρά λιμοκτονία, και τους κατοίκους τού χωριού. Μια ιστορία με πολύ σύγχρονους απόηχους. Αυτό το επικό μυθιστόρημα του μεγάλου συμπολίτη μας, επανατοποθετεί την ουσία τού ευαγγελικού μηνύματος ιδιαίτερα στην καρδιά της σημερινής εποχής μας.
Το μυθιστόρημα «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» είναι ένα από τα δημοφιλή έργα του Καζαντζάκη και έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε 33 γλώσσες. Σε αυτό το αριστουργηματικό μυθιστόρημα βασίστηκε η κλασσική ταινία τού Ζυλ Ντασσέν. Οι περισσότερες σκηνές του έργου γυρίστηκαν στην ΚριτσάΛασιθίου. Είναι γαλλικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του πολύ γνωστού και αξιόλογου ¨Έλληνα¨ σκηνοθέτη του Ζιλ Ντασέν με τους: Μορίς Ρονέ, ΠιέρΒανέκ, Μελίνα Μερκούρη, Τζο Ντασέν κ.α. αξιόλογους ηθοποιούς.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ
20.45  *Προσέλευση Κοινού
21.00  *Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την εξαιρετική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου Ηρακλείου, η οποία με την παρουσία της, τιμά φέτος τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ μας. Θα μας παρουσιάσει σε διασκευή, την αγαπημένη, διαχρονική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου "Υπάρχει και Φιλότιμο". Μια μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Μια καλοφτιαγμένη κωμωδία, ένα έργο στο οποίο ο θεατής θα γελάσει πολύ.
Υπόθεση του έργου. Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος είναι υπουργός, αρμόδιος επί των δημοσίων έργων. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει ως εκεί για τα εγκαίνια. Οι συνεργάτες του, του ετοιμάζουν μεγάλη υποδοχή, ωστόσο, η μοίρα τα φέρνει αλλιώς... Και ο Μαυρογιαλούροςκαταλήγει σ' ένα χωριό της εκλογικής του περιφέρειας και αναγκάζεται να δει την αλήθεια καταπρόσωπο. Βλέπει τη γνώμη που έχει ο κόσμος για τον ίδιο, βλέπει ότι οι συνεργάτες του έκαναν τα δικά τους, βλέπει ότι δεν είχε καμία επαφή με τα πραγματικά προβλήματα της περιφέρειάς του... Και τότε ο Μαυρογιαλούρος κάνει το αδιανόητο: Παραιτείται! Γιατί... στις ταινίες, υπάρχει και φιλότιμο!
Ευχαριστούμε θερμά τους Συντελεστές της παράστασης: Ειρήνη Βλαχάκη, Κατερίνα Μουλακάκη, Χριστίνα Μαραγκάκη, Σπύρος Σφακιανάκης, Κώστας Σταυρουλάκης, Νικολέτα Σταυρουλάκη, Θανάσης Μαρτίνης, Βαγγέλης Μαραγκάκης, Δημήτρης Σταυρουλάκης, Πέλα Σηφάκη, Μαρίνα Τζωρακολευτεράκη, Ναυσικά Μαστραντωνάκη, Κατερίνα Τσίγκα, Παναγιώτης Μπρόκος, Νάσια Μπουμπουράκη, Μανώλης Μαστραντωνάκης, Στέλιος Ξενάκης, Θέμης Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Σταυρουλάκης, Μανώλης Μαστραντωνάκης, Σπύρος Τάφα, Νικολέτα Σταυρουλάκη.
 Χορός-χορογραφίες: Χριστίνα Μαραγκάκη, Ειρήνη Περδικάκη 
Τραγούδι: Χριστίνα Μαραγκάκη, Ήχος: Ευθύμης Ανδρώνης Φωτισμός: Θεόφιλος Μπρόκος 
Σκηνικά: Μ. Χαρκούτση  Σκηνοθεσία: Άννα Μαυρομάτη.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 9μ.μ.Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η παραλία Βαθύ - Η παραλία Χρυσόστομος - Η παραλία Φυλακή - Η παραλία Μύρτος ............. ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Πολυφωτογραφημένα μέρη της Κρήτης - Πεζοπορία στο φαράγγι του Ρίχτη - Τα γεφυράκια στις Καλύβες ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το παραδοσιακό χωριό Δράπανος ............. Το χωριό Άγιος Θωμάς ............. Το χωριό Κεφαλάς Αποκορώνου ............. Το παραδοσιακό χωριό Βρύσες .............

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........