Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Άναψε το «πράσινο φως» για την επένδυση στην Μονή Τοπλού

Άναψε το  «πράσινο φως»  η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της για την υλοποίηση της επένδυσης της εταιρείας  βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d., σε έκταση 22.120.349  τ.μ. της Μονής Τοπλού που βρίσκεται πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι της Κρήτης. Η επίμαχη επένδυση υπερβαίνει  το ποσό των 100.000.000 ευρώ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄  αριθμ. 1705 και 1706/2017 αποφάσεις της απέρριψε τις αιτήσεις του Σωματείου   «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κάτοικων  της Κρήτης που  ζητούν να ακυρωθεί  ως αντίθετο στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το από 7.3.2016 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε:
α) το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) Ίτανος Γαία” στη θέση χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου, του Δήμου Σητείας της περιφέρειας Κρήτης και
β) η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του εν λόγω σχεδίου.
Με το επίμαχο διάταγμα  εγκρίθηκε  το ΕΣΧΑΣΕ της εν λόγω  έκτασης που βρίσκεται πλησίον του γνωστού Φοινικοδάσους Βάι,   της Ιεράς Μονής «Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου» (Τοπλού)   και του αρχαιολογικού χώρου της Ιτάνου.


Πρόκειται για μια  έκταση στο Βορειοανατολικό άκρο Κρήτης που  εντάσσεται στο Δήμο Σητείας (δημοτικό διαμέρισμα Ιτάνου) και εκτείνεται σε περιοχή που καταλήγει στη χερσόνησο Σίδερο.
Είναι παράκτια περιοχή και ανήκει  κατά κυριότητα στο κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή που συστάθηκε από την Ιερά Μονή Τοπλού και την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.
Η επίμαχη  έκταση αποτελεί  περιουσία του εν λόγω  Ιδρύματος, το οποίο συστάθηκε με το από 27.5.1992 Προεδρικό Διάταγμα.
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Πολυφωτογραφημένα μέρη της Κρήτης - Πεζοπορία στο φαράγγι του Ρίχτη - Τα γεφυράκια στις Καλύβες ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το παραδοσιακό χωριό Δράπανος ............. Το χωριό Άγιος Θωμάς ............. Το χωριό Κεφαλάς Αποκορώνου ............. Το παραδοσιακό χωριό Βρύσες .............

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........