Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

ΜΕ ΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΑΛΙΔΙΚΑ ΑΛΟΓΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΕΘΟΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ ΣΤΗΝ ΝΥΒΡΙΤΟ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

Το Όσιο Μεθόδιο  θα τιμήσουν και φέτος οι κάτοικοι της Νυβρίτου.  Η εορτή του Οσίου Μεθοδίου γίνεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στην περιοχή που έζησε, ασκήτεψε και κοιμήθηκε ο όσιος που θεωρείται προστάτης της περιοχής που βρίσκεται στη Ρίζα του Ψηλορείτη. Έτσι η γιορτή του αρχίζει με μια πομπή από καβαλάρηδες σε γεωργαλίδικα άλογα ξεκινάει το απόγευμα της Κυριακής από το Μοναστήρι του Αγίους Γεωργίου Επανωσήφη συνοδεύοντας την εικόνα του Οσίου Μεθοδίου. Η πομπή περνάει από τα χωριά του Αγίου Θωμά, της Αγίας Βαρβάρας, του Πανασσού και της Γέργερης όπου θα γίνονται στάσεις για να έχει ο κόσμος τη δυνατότητα να προσκυνήσει και θα καταλήξει στην εκκλησία της Νυβρίτου για το μεγάλο εσπερινό, την παράκληση , ευχέλαιο και την αγρυπνία.

ΜΟΝΗ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ

ΜΟΝΗ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

Ακολουθεί αρχιερατική θεία λειτουργία και λιτανεία των ιερών λειψάνων του Οσίου Μεθοδίου. Όταν ολοκληρωθούν τα τελετουργικά της εκκλησίας ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής ετοιμάζει την αναβίωση ενός εθίμου στην πίσω Βρύση του χωριού, δηλαδή ένα παραδοσιακό γλέντι με άφθονο φαγητό και κρασί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όσιος Μεθόδιος τιμάται κάθε χρόνο από την τοπική κοινωνία που τον θεωρεί προστάτη Άγιο. 

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
Ο Όσιος Μεθόδιος της Νυβρίτου θεωρείται μία πολύ σημαντική μορφή για την περιοχή. Έζησε και ασκήτεψε ως ιερομόναχος στην Νύβριτο στις αρχές του 18ου αιώνα ενώ η σκήτη του σώζεται καλά διατηρημένη και στον ίδιο χώρο έχει χτιστεί σήμερα εκκλησία. Η ασκητική του βάση ήταν σε ένα σπήλαιο, στην πάνω μεριά του χωριού. Εκεί ασκήτεψε, εκεί κοιμήθηκε και τάφηκε. Η μετακομιδή των λειψάνων του έγινε στην Ιερά Μονή Επανωσήφη, σύμφωνα με την παράδοση, όταν επί Τουρκοκρατίας υπήρξε ο φόβος βεβήλωσης του τάφου του. Αυτή τη μετακομιδή των λειψάνων του Οσίου Μεθοδίου από καβαλάρηδες ιερομόναχους του Άη Γιώργη αναπαριστούν ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της Νυβρίτου κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής, όπως και φέτος.

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ -  http://prismanews.gr 

ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Πολυφωτογραφημένα μέρη της Κρήτης - Πεζοπορία στο φαράγγι του Ρίχτη - Τα γεφυράκια στις Καλύβες ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το παραδοσιακό χωριό Δράπανος ............. Το χωριό Άγιος Θωμάς ............. Το χωριό Κεφαλάς Αποκορώνου ............. Το παραδοσιακό χωριό Βρύσες .............

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........