Σήμερα Πέμπτη η Τελετή μνήμης στο χώρο της Ενετικής Πύλης «Μακάσι» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Σήμερα Πέμπτη η Τελετή μνήμης στο χώρο της Ενετικής Πύλης «Μακάσι»


Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ο Δήμος Ηρακλείου, τιμώντας όλους εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι», διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη  15 Ιουνίου 2017 στις 11:00 π.μ. τελετή μνήμης στο χώρο της Ενετικής Πύλης «Μακάσι»  επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο (Τάφος Ν. Καζαντζάκη)Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΜΑΚΑΣΙ
Τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1943 λόγω του κινδύνου από την αύξηση των αντιστασιακών οργανώσεων στο Ηράκλειο, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν ομήρους περίπου 300 Ηρακλειώτες και τους φυλακίζουν στο « Μακάσι», τη Στοά κάτω ακριβώς από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.  Πρόκειται για το Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης.
Από τη Στοά Μακάσι οι όμηροι οδηγούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.
Ένα χρόνο αργότερα από τις 30 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του Κράιπε, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη (Ελληνορθόδοξους και Ελληνοεβραίους) και τους οδηγούν στο «Μακάσι», όπου κρατούνται και οι προηγούμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες.
Οι κρατούμενοι κατά τη μεταφορά τους με το πλοίο «ΤΑΝΑΙΣ ή ΔΑΝΑΗ» για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως πνίγηκαν όλοι, εκτός από το πλήρωμα και τους Γερμανούς συνοδούς, την 8η προς 9η Ιουνίου 1944.
Τιμώντας τη θυσία και το μαρτύριο των ανθρώπων που φυλακίστηκαν στη Στοά «Μακάσι» ο ιστορικός αυτός χώρος έχει αναδειχθεί ως τόπος μνήμης και τιμής.

Η ΣΤΟΑ ΜΑΚΑΣΙ
Η στοά Μακάσι, που βρίσκεται κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινένγκο (Τάφος Καζαντζάκη) και απέναντι από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, είναι συνολικού μήκους 110μ. και ένωνε το εσωτερικό της πόλης με το χώρο της ανατολικής χαμηλής πλατείας του προμαχώνα Μαρτινέγκο. Είναι μια από τις πολλές στρατιωτικές στοές του ενετικού οχυρωματικού περιβόλου που εξυπηρετούσε αποκλειστικά στη διακίνηση των στρατιωτών από το εσωτερικό της πόλης προς τον ανοιχτό χώρο της χαμηλής πλατείας του αντίστοιχου προμαχώνα όπου τοποθετούνταν τα κανόνια που προστάτευαν τον απέναντι προμαχώνα και την αντίστοιχη τάφρο.

Η συγκεκριμένη στοά χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινός χώρος συγκέντρωσης αιχμαλώτων από τα ναζιστικά όργανα κατοχής, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.  θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, σύνδεση της ιστορίας της Πόλης με το χώρο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, όπως αρμόζει σε ένα λαό που σέβεται το παρελθόν και την ιστορία του. 


Post Top Ad

.............