Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Ο Μπολιασμένος Κρητικός Στέργιος - Νεκτάριος Θεοδωρίκας που ξύπνησε ένα πρωί στα 6 του χρόνια και έλεγε μαντινάδεςΑν ακούγατε την φράση πώς ένας προδότης μας ένωσε τι θα νιώθατε και πως θα την καταλαβαίνατε.
Όχι πίσω απο τις λέξεις δεν κρύβεται ο.... 
Αντιθέτως όλα είναι ξεκάθαρα, απλά ανθρώπινα και η φράση έχει εξήγηση.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το έχουμε πεί πολλές φορές ότι έχουν και την καλή τους όψη, όπως πολλά πράγματα στην ζωή ανάλογα βέβαια την χρήση που κάνεις και το τί ζητάς.
Η αργοπορία του ( σχολίου ) ενός άρθρου για τον Χάνδακα έγινε η αιτία να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με έναν Άνθρωπο που με κέρδισε, με συγκίνησε, με καθήλωσε αλλά πρωτίστως, με εξέπληξε.
Στα γραπτά μηνύματα που σου δίνει την δυνατότητα το φέισμπουκ να επικοινωνείς δεν άργησε στα 5 λεπτά να ( έρθει ) η φράση, δώσε μου ένα τηλέφωνο να σε καλέσω να μιλήσουμε.
Ο Δημήτρης Θεωδορίκας απο την βόρεια Ελλάδα.
Εγώ είμαι βλάχος μου λέει αλλά αγαπάω την Κρήτη. αγαπάω την ζωή, αγαπάω τους Ανθρώπους, αγαπάω γενικά.
Ένα τηλεφώνημα που κράτησε 1 ώρα, με απλό ύφος, με κουβέντες που λέμε στην καθημερινότητα μας κύλησε, αλλά και με λέξεις και δρόμους φαντασίας που δείχνουν σοφία και αγάπη.
Πιάνουν τα χέρια σου του είπα, καθότι ο Δημήτρης ζωγραφίζει πίνακες, προσωπογραφίες με αερογράφο  με μήτρα έμπνευσης την Κρήτη και τους Ανθρώπους της που τους έχει γευτεί απο το παρελθόν, τους νοσταλγεί και ίσως τους ζεί κάθε μέρα απο φωτογραφίες και βέβαια απο μαντινάδες.
Φωτογραφίες Ανθρώπων που δεν γνωρίζω ζωγραφίζω και ακούγοντας τον γιό μου να λέει μαντινάδες τα χέρια μου σηκώνονται και τρέχουν σε καμβάδες, σε κοιλάδες, σε ποτάμια, σε δάκρυα, σε γέλια στην Κρήτη....Μπολιασμένος Κρητικός είμαι... πιο πολύ απο πολλούς, 
...Κρητικός απο επιλογή και όχι απο γέννηση του απάντησα.
... Ερχόμουν στην Κρήτη και πήγαινα στην Παλαιόχωρα Χανίων, όπου είχε καταγωγή  ο καλός μου φίλος, ο συγχωρεμένος ο σύντεκνος όπως τον έλεγα.
...Θα ξαναέρθω μου είπε, απλά είναι πολλά τα έξοδα, μα θα βρώ τον τρόπο.
Κάποτε μου λέει συνεχίζοντας είπα σε ένα φίλο μου ότι ήξερα ότι δεν έχει πολύ χώρο για να φιλοξενήσει την οικογένεια μου ( Μπάς και έχεις μεγάλο πάτωμα σκιάς )
Ο Δημήτρης Θεοδωρίκας έτρεξε πάλι τα χέρια του και αφιέρωσε χρόνο και διάθεση για να απωτυπώσει σε καμβά τον γράφοντα το άρθρο ( Αντώνης Γενναράκης ).

Σε ζωγράφισα είδα σε ένα μήνυμα απο τον Δημήτρη μετά απο 2 ημέρες.
Τρέχανε οι κουβέντες και αγκαλιάζανε η μία την άλλη , πολλά συζητήσαμε μά ξάφνου όλα άλλαξαν.
Υποκλίνομαι Δημήτρη του είπα, και το μυαλό μου γέμισε εικόνες, ταξίδεψε στα μέρη του, άκουγα τα λόγια του, και έφτιαχνα πάζλ απο μικρές στιγμές.
Ο Γίος μου, μου λέει είναι η έμπνευση μου, ο Στέργιος μου, αυτός μου λέει και εγώ κάνω εικόνες και ζωγραφίσω.
Ο Δημήτρης ο κουζουλός βλάχος που είναι μπολιασμένος Κρητικός.
Εγέμησα τα μέρη μου με Κρήτη, θεού δουλειές είναι όλα, και θελήματα του γιου μου.

Του μίλησα του Στέργιου στο τηλέφωνο και κύλησαν οι κουβέντες μας με μαντινάδες μόνο !!!
Τέλειωνα την μαντινάδα και άρπαζε... το νόημα και μου απαντούσε, του ξανάλεγα και ο Στέργιος ξανά έπαιρνε τις λέξεις και τις ζευγάρωνε.

Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Η κατάθεση αυτής, ακόμα μεγαλύτερο. Μεγαλεία – χτίζονται και γκρεμίζονται – απ’ την ανυπέρβλητη δύναμή της. Άνθρωποι – γεννιούνται και πεθαίνουν – απ’ το δικό της απόθεμα. Εκατομμύρια ψυχές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, όμως κάθε μία είναι τόσο ξεχωριστή, όσο και η έκφρασή της. Πλέον, είναι δύσκολοι οι καιροί για τους… πρίγκιπες. Άλλες ψυχές αγωνίζονται να παραμείνουν ατόφιες.

Δέν ξέρώ τί έίνάί δίκάίό κάί τί άδίκό στήν ζώή άλλά ή γέννήσή άπό μόνή τής σάν λέξή κάί σάν ίδέά σήμάίνέί έλπίδά κάί ή γέννήσή τόύ Στέργίόύ έφέρέ τήν έλπίδά. Πρόσδόκίές άνθρώπίνές κάί όνέίρά πόύ πίθάνόν κόντόστάθήκάν δήμίόύργήθήκάν στόύς γόνέίς τόύ Δήμήτρή κάί Ελένη. Άλλά ό Θέός κάτί σόύ δίνέί κάτί άντάλλάσέί στό δίάβά τής ζώής. Γλύκύτάτή έύγένίκή κάί γέμάτή έλλθδά όί κόύβέντές τής μήτέράς τόύ Στέργίόύ ή Έλένη ότάν τής μίλήσά. Έύχές άπλές όύσίάστίκές Άνθρώπίνές μόύ έδώσέ όχί γίάτί μόύ χρώστόύσέ άπλά άύτή έίνάί ή πάστά τής... ή ζύμή τής ζώής μάλάχτήκέ μέ ύλίκά όπώς έίνάί ή άγάπή ό πόνός ή άντόχή ή ύπόμόνή ή έλπίδά. Ύπόκλίνόμάί θέέ μόύ στόύς Άνθρώπόύς πόύ φτίάχνέίς... στόύς Άνθρώπόύς πόύ δόκίμάζέίς στόύς Άνθρώπόύς πόύ έπίλέγέίς. Άνύπόμόνώ Στέργίό νά σόύ σφίξώ τό χέρί νά σέ κόίτάξώ στά μάτίά ν κάτσόύμέ στήν ίδίά πάρέά. Νά πάρώ άύρά άπό τήν άύρά σόύ στίγμές άπό τίς στίγμές σόύ.... Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΣ

Ο γιός του Στέργιος - Νεκτάριος θεοδωρίκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη . έχει κινητικά προβλήματα κατατάσσεται στις κατηγορίες ΑΜΕΑ.
Ο Στέργιος-Νεκτάριος θεοδωρίκας εχει καρδιά αρκούδας βλάχικης και ψυχή αετού κρητικού.

Ένα πρωί σε ηλικία 6 ετών ξύπνησε και άρχισε να γράφει και να απαγγείλει  μαντινάδες. Ανεξήγητο φαινόμενο για ένα μικρό παιδάκι, μα κάτι θα πρεπε να έκανε ο θεός και το θαύμα έγινε. Το γλωσσικό ιδίωμα να βοηθούσε την γλώσσα και το μυαλό, ή η ψυχή... Μα η ψυχή δεν έχει λογική έχει παλμούς, έχει χτύπους, έχει ζάλα, έχει θεού χέρι.
Εχει εκδώσει σε ηλικία 12 ετών τους άθλους του Ηρακλή σε μαντινάδες που εξαντλήθηκαν ταχύτατα και οι 2 εκδόσεις.Εχει γράψει 2 δικά του τραγούδια , τη Μάνα και την κοπελιά. Στην μάνα η μουσική είναι του Κόστα Κυριτσάκη . Η κοπελιά το 2016  δόθηκε στον  Νεκτάριο Κλωστράκη για να βάλει μουσική. 


 18/11/2016


Ο Στέργιος τραγουδάει ένα δικό του τραγούδι , την Μάνα και ένα απόσπασμα από τον Ερωτόκριτο στην Εκδήλωση του σχολείου του (28ο Γυμνάσιο) στις 11/4/2014
Τον συνοδεύει στη Λύρα ο Κωστής Κυριτσάκης και στο λαούτο ο ΚοσμάςΜΕ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΥΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑ. ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΗ ΛΥΡΑ  ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΛΑΟΥΤΟ


Έγραψε και γράφει πολλές μαντινάδες . είναι επίτιμο μέλος των συλλόγων Ιδαία γη , Αγρίμια, μοντελιστών Χανίων, μοντελιστών Ιωαννίνων και HEL.MO

Είναι χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής στη βαφή φιγούρας το 2014 στη stresa της  Ιταλίας. 

Αριστούχος σε όλα τα σχολικά του βήματα με απολυτήριο γενικού Λυκείου 19.4. Στην εκπληκτική γιορτή της 25ης Μαρτίου του 20ου Λυκείου, ο Στέργιος είχε την τελευταία πράξη

Λατρεύει την ιστορία και τη Λαογραφία και θέλει να σπουδάσει Ιστορικό Αρχαιολογικό Λαογραφία. 

Γνωρίζει όλους τους πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής παράδοσης και όλο τον Ερωτόκριτο. 

Η συμμετοχή του στις σχολικές εορτές ήταν καθοριστική αφού επιλογή του  ήταν να τραγουδάει ριζίτικα τα οποία και υπέρ-αγαπάει. Φιλικές συμμετοχές σε πολλά ρακάδικα της θεσσαλονίκης με συνοδεία των λυράρηδων Κώστα Κυριτσάκη, Βαγγέλη Δραμουντάνη και Δημήτρη Μακρή και των λαουτιέρηδων Μπορμπουδάκη και Στεργιανόπουλο. Τα τελευταία 2 χρόνια σημαντική ήταν η ανάδειξη του ταλέντου του με την βοήθεια του Παυλάκη Μάρκου, ιδιοκτήτη του ρακάδικου Ξενομπάτης στη θεσσαλονίκη. 
Στην τελευταία εμφάνιση του Βαγγέλη Δραμουντάνη στον Ξενομπάτη σε ενα όμορφο παρεάκι για αποχαιρετισμό 1/4/2017


Οι φίλοι του ξακουστοί …. Νίκος Ζωιδάκης, Ψαραντώνης, Νίκη Ξυλούρη, Αχιλλέας Δραμουντάνης, Κυριτσάκης Κωστής, Κουκλινός Αντώνης, Τσαγκαράκης Μιχάλης , Βασίλης Σκουλάς , Δήμητρα Νταγάκη και πολλοί άλλοι που πίστεψαν και πιστεύουν στην αγάπη του για την Κρήτη και στο έμφυτο ταλέντο του , που αν και μη Κρητικός……….. σκαρώνει μαντινάδες ταχύτατα.Αχιλλέας Δραμουντάνης και Στέργιος-Νεκτάριος Θεοδωρίκας 11/2016 στο χορό του συλλόγου "Αγρίμια" στις Νύμφες


Ο Υπερήφανος πατέρας Δημήτρης Θεοδωρίκας, ο Άνθρωπος που πάντρεψε τον πόνο με την γέννηση της ελπίδας, που αντάλλαξε το κακό με το καλό, που έβαλε φώς στο σκοτάδι, που ονόμασε τσικουδιά το τσίπουρο, που ζεί απο χτύπους άλλης καρδιάς, που μπολιασμένος μεταλλάχτηκε και γέννησε κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό απο τους ατόφιους Κρητικούς και μή...
Φίλε Δημήτρη φίλε Στέργιο να σας έχει ο Θεός καλά με υγεία στο διάβα σας .

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Μνημεία πεσόντων ηρώων και προτομές - Η Σητεία του 13ου αιώνα έως σήμερα - Η τέχνη του Κοπανελιού ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Εκδρομή στην Ψαρή Φοράδα - Το ιστορικό χωριό Ανώγεια - Το ιστορικό χωριό Κρουσώνας ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............