Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Εγκαινιάζεται η Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου την Τετάρτη 5 Ιουλίου

Την Τετάρτη, 5 Ιουλίου και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της Πινακοθήκης της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου.
 
Η Πινακοθήκη φιλοξενείται στους πρόσφατα ανακαινισμένους και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του παλαιού Μουσείου της Μονής και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, περιλαμβάνει τα εξής έργα:


α) Οκτώ πίνακες ζωγραφικής της ζωγράφου Πόπης Παυλάκη, πέντε από τους οποίους παραχώρησαν στην Ιερά Μονή Αρκαδίου ο Δήμος Ρεθύμνης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, μετά από σχετική πρόταση της θυγατέρας της ζωγράφου, κ. Ειρήνης Ιωαννίδου-Soetaert, η οποία θα μας δώσει την χαρά και την τιμή της παρουσίας της στα Εγκαίνια της Πινακοθήκης.
 
β) Ο πίνακας του ζωγράφου Νικολάου Φερεκείδη, για τον οποίο γίνεται αναφορά στο βιβλίο του αοιδίμου Μητροπολίτου Κρήτης Τιμοθέου Βενέρη «Το Αρκάδι δια των αιώνων». Το έργο αυτό, μετά από σχετική έρευνα, ανευρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποκτήθηκε από την Ιερά Μονή Αρκαδίου.
 
γ) Τρία έργα που υπήρχαν στη Μονή και έχουν θεματική από αυτήν (των Ράτα, Κιρμιλάκη και Κυριακού).
 
δ) Δύο έργα του κ. Λεωνίδα Καούνη, τα οποία δώρισε στην Μονή.
 
ε) Μία σύνθεση του Ηρακλειώτη εικαστικού Ιωάννη Μαράβα, εμπνευσμένη από τον πίνακα ζωγραφικής για το Αρκάδι του Θεόδωρου Βρυζάκη, με αφορμή την Εκατονπεντηκονταετηρίδα του Αρκαδικού Ολοκαυτώματος.
 
Στον ίδιο χώρο εκτίθεται και η ξυλόγλυπτη κορνίζα, στην οποία φυλασσόταν επί σειρά δεκαετιών το Ιστορικό Λάβαρο του Αρκαδίου στο παλαιό Μουσείο της Μονής, έργο του εργοστασίου Μουνδριανάκη με την φροντίδα του τότε Επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τιμοθέου Βενέρη.

 
«Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όσους μας βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του χώρου, που έρχεται να προστεθεί στους λοιπούς χώρους της Μονής, οι οποίοι δίδουν, ο καθένας ξεχωριστά και μοναδικά, τη μαρτυρία της παρουσίας της στο χρόνο και στον τόπο.
 
Στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και της Ιεράς Μονής Αρκαδίου είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της Πινακοθήκης με έργα καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από το μεγαλείο της Αρκαδικής Εθελοθυσίας του 1866, την Εκατονπεντηκονταετηρίδα της οποίας τιμήσαμε με σειρά εκδηλώσεων κατά το παρελθόν έτος, αλλά και από την εν γένει πολυσήμαντη, και πρωτίστως πνευματική, διαδρομή της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στους πολλούς αιώνες της ιστορίας της.
Με πολλή χαρά, λοιπόν, σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τα επίσημα Εγκαίνια της Πινακοθήκης, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5η Ιουλίου και ώρα 19:00 στο Αρκάδι μας.
 
Σας ασπάζομαι με εγκάρδιες ευχές και πολλή αγάπη» αναφέρει στην πρόσκληση του ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.


 Πρόγραμμα εγκαινίων
 
• Χαιρετισμός του κ. Γεωργίου Μαρινάκη, δημάρχου Ρεθύμνης.
• Χαιρετισμός της κ. Μαρίας Μαραγκού, διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
• Χαιρετισμός της κ. Ειρήνης Ιωαννίδου-Soetaert.
• Παρουσίαση των έργων της Πινακοθήκης της Ιεράς Μονής Αρκαδίου από τον κ. Εμμανουήλ Γοργοράπτη, θεολόγο και Γραμματέα του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας Νομού Ρεθύμνης.
Συντονίζει ο κ. Μάνος Παντελιδάκης, Γραμματέας της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
Την εκδήλωση επενδύει μουσικά το Κουϊντέτο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων «Ρίθυ Brass» της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης με το εξής μουσικό πρόγραμμα, του οποίου την επιμέλεια είχε ο κ. Αντώνιος Μαυράκης:
• Ricercare Quinto Tono, G.P. Palestrina - Διασκευή: Αντώνιος Μαυράκης.
• Trumpet Voluntary, J. Clarke - Διασκευή: W. Barnes.
• Water Music, G.f. Handel's - Διασκευή: Αντώνιος Μαυράκης.
• Rondeau, J. Mouret - Διασκευή: W. Barnes.
• Farandole, G. Bizet - Διασκευή: W. Barnes.
• Toreador Song, G. Bizet - Διασκευή: W. Barnes.
Μέλη του Κουϊντέτου «Ρίθυ Brass»: Τρομπέτα: Αντώνιος Μαυράκης - Αντιγόνη Αραμπατζόγλου, Ευφώνιο: Αντώνιος Ντακάκης, Τρομπόνι: Αλέξανδρος Σκέμπι, Τούμπα: Παντελής Συκάκης, Κρουστά: Αντώνιος Ζαχαράκης.
 
 
Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Εγκαινιάζεται η Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου την Τετάρτη 5 Ιουλίου
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η παραλία Βαθύ - Η παραλία Χρυσόστομος - Η παραλία Φυλακή - Η παραλία Μύρτος ............. ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Πολυφωτογραφημένα μέρη της Κρήτης - Πεζοπορία στο φαράγγι του Ρίχτη - Τα γεφυράκια στις Καλύβες ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το παραδοσιακό χωριό Δράπανος ............. Το χωριό Άγιος Θωμάς ............. Το χωριό Κεφαλάς Αποκορώνου ............. Το παραδοσιακό χωριό Βρύσες .............

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........