Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Στο κέντρο της πλατείας Ελευθερίας δεσπόζει το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη έργο του 20ου αιώνα. Στις εθνικές επετείους (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου) και στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης οι αρχές του Ηρακλείου καταθέτουν εκεί στεφάνι αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία.


 Το 1924, κατά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Ηρακλείου (10/2/1924), ο τότε πρόεδρός του, Εμμανουήλ Πετράκης, πρότεινε να αναλάβει ο σύνδεσμος την πρωτοβουλία ανέγερσης μνημείου, στο Ηράκλειο, προς τιμήν του ηρακλειώτη άγνωστου στρατιώτη και συγχρόνως να υποβάλει υπόμνημα στη Δ΄ των Ελλήνων Εθνική Συνέλευση, στο οποίο να υποδεικνύει την ανάγκη ανέγερσης μνημείων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας με κυβερνητική ενθάρρυνση. 


Το μνημείο αποτελούνταν από ανδριάντα, ύψους 2 μ., ο οποίος παρίστανε στρατιώτη σε πλήρη εξάρτηση και σε στάση αναμονής, και 3 ανάγλυφες παραστάσεις σε τρεις από τις τέσσερις πλευρές του: κρητικοί πολεμιστές (βρακοφόροι) των επαναστάσεων εναντίον των Τούρκων με φόντο τον Γιούχτα, κρητικιά μητέρα που προπέμπει τον γιο της στον πόλεμο και ο Πύργος του Ξωπατέρα στη Μεσαρά. Στην εμπρόσθια πλευρά ήταν χαραγμένα τρία επιγράμματα:
ΚΕΙΜΕΝΟ - Eυγενία Λαγουδάκη

ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............