Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Τελευταία ημέρα σήμερα Κυριακή της 7ης έκθεσης τοπικών προιόντων και υπηρεσιών ( Κρήτη η μεγάλη συνάντηση )

Ένα εννιαήμερο ταξίδι στις γεύσεις της Κρήτης, μια ξενάγηση στα ελληνικά προϊόντα, μια γνωριμία με τους τοπικούς παραγωγούς
από 6 έως 14 Μαΐου 2017 στην Παγκρήτια Έκθεση "ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση & Τοπικές Γεύσεις Ελλάδας".Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προμηθευτούν αγνά παραδοσιακά προϊόντα απευθείας από τοπικούς παραγωγούς. Ο κύριος όγκος των εκθετών προέρχεται από κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά η διοργάνωση φιλοξενεί και περίπτερα από άλλες περιοχές της χώρας όπως την Σάμο, την Χαλκιδική, την Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Τρίπολη, την Αττική και τον Πειραιά.


Ο όγκος των προϊόντων που μπορούν να δουν και να προμηθευτούν οι επισκέπτες είναι πιο πλούσιος από κάθε άλλη φορά λάδι, ελιές, τυροκομικά προϊόντα, παξιμάδια - αρτοσκευάσματα, χειροποίητα βουτήματα, σφακιανόπιτες, καλιτσούνια, ακανές, ξεροτήγανα, ξηροί καρποί, χαρουπόμελο, μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, γλυκά, μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, παστέλια, λουκουμάδες, βότανα, καπνιστά αλλαντικά, ζυμαρικά, ρακί, κρασί, λικέρ, είδη σοκολάτας, σαπούνια, καλλυντικά, αρωματικά βότανα, φυσικά καλλυντικά, χαρτικά, παραδοσιακές φορεσιές, αλόη είναι κάποια από τα προϊόντα που θα παρουσιάσουν οι εκθέτες.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ένα πλήθος μουσικών, χορευτικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων. Εκατοντάδες οι συντελεστές τους, περισσότεροι από 400 χορευτές, 50 μουσικοί, δεκάδες σεφ, επιστήμονες και άλλοι ειδικοί συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.Η έκθεση οργανώνεται από τις Επικοινωνίες Κρήτης-Νεκτάριος Σερμάκης, πραγματοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, δήμων, φορέων και πολιτιστικών σωματείων. Ενδεικτικό της μεγάλης αποδοχής της έκθεσης στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων είναι το γεγονός ότι δεκάδες μέσα πανελλήνιας εμβέλειας, τηλεοπτικοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενημερωτικά site και εφημερίδες καλύπτουν αναλυτικά την διοργάνωση.

Η Έκθεση λειτουργεί τα δύο Σαββατοκύριακα από τις 10:30 το πρωί έως τις 9:30 το βράδυ, ενώ Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 4:00 το απόγευμα έως τις 9:30 το βράδυ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με δωρεάν πάρκινγκ.


Έτοιμες και οι μαντινάδες της έκθεσης, στο πνεύμα της εποχής, από τον μαντιναδολόγο Γιώργο Λέκκα.


«Διάσημοι και μαχητές, του κόσμου ενωθείτε

με προϊόντα Κρητικά, να μάθετε να ζείτε.»

«Χιλιάδες προϊόντα μας και νοστιμιάς και υγείας
 θα βρείτε εις το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.»

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:ΣΑΒΒΑΤΟ 13 Μαΐου

1:00 μ.μ. - 2:45 μ.μ. 

Εκδήλωση γαστρονομίας από τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης.

Οι σεφ της Λέσχης παρουσιάζουν γευστικές συνταγές, εμπνευσμένες από τον πλούτο της Κρητικής γης.3:00 μ.μ. - 3:45 μ.μ. 

Διατροφή - Υγεία - Μακροζωία. Τεχνικές διαχείρισης του καθημερινού στρες.
Παρουσιάζει η κ. Εύα Ντελιδάκη, δημοσιογράφος υγείας και ο κ. Στέλιος Κολομβούνης, φυσικοθεραπευτής.

4:00 μ.μ. - 4:45 μ.μ. 

Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Κρητών Κορυδαλλού, Νίκαιας, Άγ. Ιωάννη Ρέντη "Ο Άγ. Ανδρέας Κρήτης" παρουσιάζει τους παρακάτω Κρητικούς, παραδοσιακούς χορούς: Συρτός, Αγκαλιαστός, Μαλεβιζιώτης, Σούστα, Πεντοζάλι, με τη συνοδεία των μουσικών: Πρωτογεράκης Δημήτριος (Λύρα), Χρήστος Βεργάκης (Λαούτο), Κυριακάκης Άρης (Κιθάρα).
Πρόεδρος: Καμινογιαννάκης Γεώργιος. 
Χοροδιδάσκαλος: Γιακουμάκη Ελένη.6:00 μ.μ. - 6:45 μ.μ. 

Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Κρητών Περάματος "Η Μάχη της Κρήτης", παρουσιάζει Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.7:00 μ.μ. - 7:45 μ.μ. 

Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου, Δραπετσώνας "Το Αρκάδι", παρουσιάζει Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.8:00 μ.μ. - 8:45 μ.μ. 

O Μουσικοχορευτικός Όμιλος Βασσάλου παρουσιάζει Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Μαΐου

11:00 π.μ. - 11:45 π.μ.

Η σεφ της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, Γιώτα Μπελλίτα, παρουσιάζει την παρακάτω συνταγή, με βάση τα πλούσιας διατροφικής αξίας Κρητικά προϊόντα:
Σφακιανή πίτα και αγκιναράτο (αρνάκι με αγκινάρες και αυγολέμονο).12:00 μ.μ. - 12:45 μ.μ.

Ο Χορευτικός λαογραφικός Όμιλος "Κρητών Ζάλα" με χοροδιδάσκαλο τον Δημήτρη Τζαγκαράκη και πρόεδρο τον κ. Γιώργο Περάκη θα παρουσιάσουν τους παρακάτω Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς: Κουτσιμπαδιανός, Πεντοζάλη, Τριζάλης, Πρινιώτης (ή Πρινιάνος), Συρτός Χανιώτης, Μαλεβιζιώτης.
Το πρόγραμμα θα κλείσει με Σούστα ή Φτερωτό Συρτό που θα γίνει Σιγανό για να χορέψουν και οι παρευρισκόμενοι.

Το χορευτικό θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα των αδελφών Φανουράκη.1:00 μ.μ. - 1:45 μ.μ.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας "Το Ιδαίον Άντρον" παρουσιάζει παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.3:30 μ.μ. - 4:00 μ.μ.

Κρητική καντάδα.
Καντάδα από τους μουσικούς και τα χορευτικά τμήματα συλλόγων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

4:00 μ.μ. - 4:45 μ.μ.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου "Κρητικό Παρεάκι" παρουσιάζει
Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.5:00 μ.μ. - 5:45 μ.μ.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Κρητών Αμαρουσίου "Ο Κρηταγενής" παρουσιάζει παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. 6:00 μ.μ. - 6:45 μ.μ.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Κρητών Πετρούπολης "Η Μεγαλόνησσος" παρουσιάζει παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.7:00 μ.μ. - 7:45 μ.μ.

Ο Σύλλογος Κρητών Κορινθίας "Ο Ψηλορείτης" παρουσιάζει τους παρακάτω Κρητικούς, παραδοσιακούς χορούς: Ανωγειανός, Τριζάλης, Συρτός, Μαλεβιζώτης, Λαζώτης, Πεντοζάλι και Σούστα, με τη συνοδεία του συγκροτήματος του γνωστού καλλιτέχνη Αντώνη Καράτζη.

Υπεύθυνη χορευτικού - Πρόεδρος: Μαρία Ανδρουλιδάκη.

Χοροδιδάσκαλος: Νίκος Δασκαλάκης.8:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.

Τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων "Κρητών Αγίου Δημητρίου", "Δικταίοι Αμαρουσίου", "Λαογραφικός Όμιλος Δικταίοι Καστρινοί", "Λασιθιωτών Ο Δικταίος", "Κρητών Μελισσίων", "Κρητών Περιστερίου", "Κρητών Πεύκης - Λυκόβρυσης Ο Τάλως", "Κρητών Ωροπού & πέριξ περιοχών Η Μεγαλόνησσος" και "Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος", παρουσιάζουν παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από το συγκρότημα του γνωστού καλλιτέχνη Αντώνη Καράτζη.


Διοργανωτής: Νεκτάριος Σερμάκης. 

Κιν.: 6932430433


Συστήνουμε στους επισκέπτες να συμβουλεύονται το αναλυτικό 
πρόγραμμα εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα www.pagritiaekthesi.gr 
γιατί πιθανόν να υπάρξουν προσθήκες και γενικότερα μεταβολές.9 ημέρες η καρδιά της Κρήτης χτυπά δυνατά στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας! 
Ένα ταξίδι γεύσης, μουσικής, χορού και πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο & πάρκινγκ!ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ