Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Ο δήμος Χερσονήσου τίμησε την 76η επέτειο απο την ιστορική μάχη του Κοψά


Ο Δήμος Χερσονήσου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και την εκκλησία, διοργάνωσε σήμερα το πρωί του Σαββάτου 20 Μαίου τιμητική εκδήλωση για τον εορτασμό της 76ης επετείου από την ιστορική Μάχη του Κοψά (Μάχη της Κρήτης, Μάιος 1941), που έλαβε χώρα  στο λόφο του Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη στη περιοχή «Κοψά» 
Όπως βλέπεται στις φωτογραφίες που ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο φέισμπου κ Γίναηης Σέγκος επικεφαλής της σύμπραξης ενεργών πολιτών δήμου Χερσονήσου.Η περιοχή του Κοψά επόπτευε την ζώνη ρίψης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και χρησίμευσε ως εκ τούτου, λόγω της γεωμορφολογίας της, ως ιδανική στρατιωτική θέση άμυνας μίας μονάδας του ελληνικού στρατού. Εβδομήντα, περίπου Έλληνες στρατιώτες οπλισμένοι μόνον με τουφέκια, αντιμετώπισαν νικηφόρα ογδόντα περίπου Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με πολυβόλα και ατομικά αυτόματα όπλα. Σκοτώθηκαν είκοσι δύο και αιχμαλωτίστηκαν περίπου σαράντα με πενήντα Γερμανοί αλεξιπτωτιστές.Ο δήμος Χερσονήσου αναγνωρίζοντας την υψηλή του ευθύνη στο να συντηρήσει τη συλλογική μνήμη και την ιδιάζουσα, υπερτοπικής σημασίας, συγκεκριμένη ιστορική  μάχη στην Ανώπολη, έχει ήδη ξεκινήσει την διαδιακασία αίτησης για την έκδοση προεδρικού διατάγματος, για την καθιέρωση της επετείου της Μάχης Κοψά, ως επίσημης τοπικής εορτής και αργίας για τον δήμο Χερσονήσου.


Στην εκδήλωση παρέστει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Kρήτης Ειρηναίος τελώντας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια θα έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση – Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. 


ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............