Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Παρουσιάζεται το βιβλίο ( ΠρωτοθυγατέρεςΗ μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης ) σήμερα Πέμπτη 18 Μαίου στον Αγιο Νικόλαο

Η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου «Λυχνοστάτης», ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ο ΠΑΟΔΑΝ συνδιοργανώνουν σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Ρεξ» εκδήλωση αφιερωμένη στον επικ. καθηγητή  Οφθαλμολογίας κ. Γεώργιο Μαρκάκη.
Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Πρωτοθυγατέρες: Η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» και θα προβληθεί το  ντοκιμαντέρ «Το μέσα φως».

Το βιβλίο «Πρωτοθυγατέρες» του κ. Γεωργίου Μαρκάκη, που έχει ήδη παρουσιαστεί σε Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Σητεία και Ιεράπετρα, έχει επίκεντρο τη μαντινάδα ως αναπόσπαστο στοιχείο του άυλου πολιτισμού της Κρήτης και ως ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.
Το Ντοκιμαντέρ «Το μέσα φως» έχει λάβει τις εξής διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (ARFF), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας (Αύγουστος 2015), Τιμητική Διάκριση και Ειδική Μνεία στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Οκτώβριος 2015).
Οι συντελεστές: Σκηνοθεσία-σενάριο Σταύρος Ψυλλάκης, Διεύθυνση φωτογραφίας Μιχάλης Γεράνιος, Μουσική Βαγγέλης Φάμπας, Μοντάζ Σταύρος Ψυλλάκης, Γιάννης Κατσάμπουλας, Παραγωγή Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης».
Στην ταινία ο επικ. καθηγητής Οφθαλμολογίας και ιδρυτής του μουσείου «Λυχνοστάτης» κ. Γιώργης Μαρκάκης, καταθέτει με αφηγηματικό τρόπο βιώματα και αναμνήσεις του και ξεναγεί τον θεατή στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, στο Μουσείο «Λυχνοστάτης». Η ταινία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνή και πανελλήνια φεστιβάλ και έχει προβληθεί δύο φορές από την ΕΤ2.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η παραλία Βαθύ - Η παραλία Χρυσόστομος - Η παραλία Φυλακή - Η παραλία Μύρτος ............. ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Πολυφωτογραφημένα μέρη της Κρήτης - Πεζοπορία στο φαράγγι του Ρίχτη - Τα γεφυράκια στις Καλύβες ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το παραδοσιακό χωριό Δράπανος ............. Η παραθαλάσσια Παλαιόχωρα ............. Το χωριό Κεφαλάς Αποκορώνου ............. Το παραδοσιακό χωριό Βρύσες .............

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........