Με πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Νικολάου φωτίζεται το γλυπτό που σχεδίασε ο Νίκος Κούνδουρος και κατασκεύασαν οι αδελφοί Σωτηριάδη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Με πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Νικολάου φωτίζεται το γλυπτό που σχεδίασε ο Νίκος Κούνδουρος και κατασκεύασαν οι αδελφοί Σωτηριάδη

O μύθος ήταν μόνο η αφορμή για την κατασκευή του γλυπτού "Η Αρπαγής της Ευρώπης" , που σχεδίασε ο Αγιονικολιώτης σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος - φιλοτέχνησαν οι γλύπτες οι Νίκος & Παντελής Σωτηριάδης και κοσμεί την προβλήτα του λιμανιού της πόλης, από το 2012.
Με αφορμή την "επιστροφή" του Αγιονικολιώτη δημιουργού στην γενέθλια πόλη του (40ημερο μνημόσυνο), ο δήμος Αγίου Νικολάου, επιθυμώντας να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο του Νίκου Κούνδουρου καθώς και στην ευεργετική παρουσία του στον τόπο - πέραν των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται -αποφάσισε να προχωρήσει στον φωτισμό του συγκεκριμένου μνημείου.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ιδέα για την δημιουργία του συγκεκριμένου γλυπτού, ξεκίνησε το 2.000, όταν η Δημοτική Αρχή του Αγίου Νικολάου, με επικεφαλής τον σημερινό δήμαρχο τον κ. Αντώνη Ζερβό, θέλοντας να γιορταστεί στην πόλη, η έλευση της νέας χιλιετίας, ζήτησε να κατατεθούν σχετικές προτάσεις για την δημιουργία ενός γλυπτού που θα σηματοδοτούσε την ενότητα του Ευρωπαικού πολιτισμού.
Η πρόταση που τελικά επιλέχθηκε, αφορά στο συγκεκριμένο γλυπτό καθώς και σ΄ ένα ακόμα αντίγραφο του, το οποίο μετά από δωρεά του Δήμου, βρίσκεται σήμερα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.


Το άγαλμα της " Αρπαγής της Ευρώπης" - ύψους 4 μέτρων-Είναι
φτιαγμένο από μπρούντζο, χάλυβα και γυαλί, εξ' ολοκλήρου σφυρηλατημένο στο χέρι, ενώ το βάρος του πλησιάζει τους 6 τόνους.
Η χρήση των συγκεκριμένων υλικών- όπως υποστήριξαν σε παρελθόντα χρόνο οι δημιουργοί του- επιλέχθηκε για να αποδοθεί στο μέγιστο ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, ο οποίος μεταμορφωμένος σε ταύρο, έχοντας την Ευρώπη στη ράχη του, την οδήγησε στην Κρήτη όπου πρωτοέσμιξαν κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου.
Ο φωτισμός του γλυπτού :" Η Αρπαγής της Ευρώπης", όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, είναι το δεύτερο μνημείο που φωτίζεται με πρωτοβουλία του Δήμου. Προηγήθηκε ο φωτισμός του Ναού "Παναγία η Βρεφοτρόφος" (12ος-14ος αιώνας) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ υπήρξε μέριμνα για την ενίσχυση του φωτισμού στο γλυπτό της Κιτροπλατείας "Κρήτη γη εναλία".

Post Top Ad

.............