ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΜΙΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΜΙΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

 

  Το Σπήλαιο της Μιλάτου βρίσκεται στο χωριό Μίλατος του Νομό Λασιθίου στην Κρήτη.
Εδώ, το 1823, σφαγιάσθηκαν 2.000 γυναικόπαιδα από το στρατό του Χασάν Πασά, μετά από πολυήμερη πολιορκία. Σε ανάμνηση αυτής της θυσίας τοποθετήθηκε εγχάρακτη επιγραφή στην είσοδο του σπηλαίου και στο εσωτερικό του χτίστηκε εκκλησάκι και οστεοφυλάκιο.
Το Σπήλαιο της Μιλάτου είναι ανοικτό για τους επισκέπτες. Αποτελείται από πολλές μικρές αίθουσες σε διαφορετικά επίπεδα και είναι πολύ εύκολο να εξερευνηθεί. Για κάποιον που θα θελήσει να δει στις πιο σκοτεινές του γωνιές, ένας φακός είναι απαραίτητος.


Η βαριά του ιστορία μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον πελώριο πέτρινο όγκο που το κρύβει στα σπλάχνα του. Το σπήλαιο της Μίλατου, 3 χλμ. πάνω από το ομώνυμο χωριό, έγινε άθελά του σκηνικό μιας τραγικής ιστορίας της ελληνικής επανάστασης.

%IMAGEALT%Ηταν στα 1823 όταν περίπου δύο χιλιάδες ψυχές έψαξαν μάταια καταφύγιο στις δαιδαλώδεις στοές της σπηλιάς για να σωθούν από το μαχαίρι του Τούρκου Χουσεΐν Αγά. Κανείς τους δε γλίτωσε.
Η μνήμη τους, ωστόσο, διατηρείται ζωντανή κάθε Κυριακή του Θωμά, όταν οι Λασιθιώτες λειτουργούν το εκκλησάκι του Αγίου Θωμά που βρίσκεται χτισμένο μέσα στη σπηλιά, φόρος τιμής και μνήμης στα αθώα θύματα.

Post Top Ad

.............