Παρουσιάζεται το λαογραφικό έργο του Γεωργίου Σμπώκου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Παρουσιάζεται το λαογραφικό έργο του Γεωργίου Σμπώκου


Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης διοργανώνει από τον προσεχή Απρίλιο σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες θα παρουσιαστεί το έργο σημαινόντων Κρητών εν ζωή λαογράφων. Η αρχή θα γίνει στις 2 Απριλίου 2017 στις 19.30 με την παρουσίαση του έργου του Γεωργίου Σμπώκου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού και πρώην Δημάρχου Ανωγείων. Το έργο αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 17 μελέτες, από τις οποίες οι 13 έχουν ήδη εκδοθεί σε βιβλία: «Ανώγεια. 


Η ιστορία μέσα από τα τραγούδια τους», «Ο Ανωγειανός», «Το γλωσσικό ιδίωμα των Ανωγείων», «Η γέννηση, οι χαρές και ο θάνατος του Ανωγειανού», «Στοιχεία από την υλική και πνευματική ζωή των Ανωγειανών», «Η Ανωγειανή μαντινάδα», «Μια φορά ένας Ανωγειανός», «Πολύτιμα πετράδια του Ανωγειανού γλωσσικού ιδιώματος», «Χαΐνηδες του Ψηλορείτη», «Η ποιμενική ζωή των Ανωγειανών», «Τα μητάτα των Ανωγειανών», «Το Ανωγειανό αόρι», «Τα τοπωνύμια των Ανωγείων».Εκτός αυτών, το έργο του περιλαμβάνει τέσσερις υπό έκδοση μελέτες: «Η γενεαλογία των Ανωγειανών», «Σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό πρόθεση του ομιλούμενου Ανωγειανού γλωσσικού ιδιώματος», «Σκόρπιες πινελιές στον καμβά μιας ζωής» και «Μουσικά ακούσματα από την παράδοση των Ανωγείων». Στο παραπάνω έργο θα πρέπει να προστεθεί μια εκτεταμένη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων, τα οποία είχαν συναποτελέσει «Το Παλιό Σπίτι στ’ Ανώγεια» και σήμερα έχουν προσφερθεί στον Δήμο Ανωγείων για τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου.
Το πρωτότυπο και εκτεταμένο αυτό έργο, το οποίο αφορά όχι μόνο τα Ανώγεια αλλά συνολικά τον υλικό και πνευματικό βίο της Κρήτης, θα παρουσιάσει, με κείμενο και εικόνα, ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου δρ Χάρης Στρατιδάκης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη. Τον εξαίρετο Κρήτα λαογράφο θα προσφωνήσει η Πρόεδρος του Μουσείου Φαλή Βογιατζάκη, ενώ θα ακολουθήσει τίμησή του και αντιφώνηση από τον ίδιο.

χανιωτικα νεα


Παρουσιάζεται το λαογραφικό έργο του Γεωργίου Σμπώκου

Post Top Ad

.............