Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές , Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 2-3, τοπικά έως και 4 Μποφώρ και με τη θερμοκρασία να φθάνει έως και τους 15 C θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.
Το νέο Βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από την Κεντρική Μεσόγειο με τάση να περάσει από τα νότια της  χώρας μας , σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εισβολή του Αντικυκλώνα από τα βόρεια της χώρας,  αναμένεται να προκαλέσει ιδανικές συνθήκες για αξιόλογες έως και ισχυρές βροχές στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες. Το χαμηλό βαρομετρικό στην κίνηση του να περάσει προς την Ανατολική Μεσόγειο θα σχηματίσει πρόσκαιρα μία ζώνη σύγκλισης πάνω από την Κρήτη και αυτό θα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων , με πιθανότητα και για εκδήλωση καταιγίδων, από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής έως και το απόγευμα του Σαββάτου.


Από το Σάββατο το βράδυ θα επικρατήσει πλέον η αντικυκλωνική εισβολή, ενώ και η κάθοδος μιας ψυχρότερης αέριας μάζας και πάλι από τα βόρεια,  θα συνεχίσει να προκαλεί βροχές και χιόνια στα ορεινά, ιδιαίτερα στα βόρεια της Κρήτης, μέχρι και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Στην αλλαγή αυτή του καιρού σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των Βορείων ανέμων,  σταδιακά από το Σάββατο το πρωί με την ένταση τους να φθάνει τα 6 – 7, στα πελάγη έως και τα 8 Μποφώρ , με σταδιακή και πάλι εξασθένηση τους από την Δευτέρα το απόγευμα. Αναμένεται βέβαια και  πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή την Κυριακή και τη Δευτέρα με τη διακύμανση της στα πεδινά και παράκτια βόρεια τμήματα του νησιού να είναι από τους 7 C η ελάχιστη και η μέγιστη έως και τους 11 C (προφανώς σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία στα ορεινά).
Με την κίνηση του Βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά, οι βροχές θα ξεκινήσουν από το πρωί της Παρασκευής αρχικά από τη δυτική Κρήτη και θα επεκταθούν σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας  και ανατολικότερα.  Ένταση των φαινομένων και πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων αναμένεται από την Παρασκευή το μεσημέρι  έως και το Σάββατο το απόγευμα. Τα φαινόμενα βροχής θα διατηρηθούν έως και τη Δευτέρα, κυρίως στα βόρεια του νησιού. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά, αρχικά το Σάββατο σε υψόμετρο άνω των 1.400 μέτρων, ενώ από το Σάββατο το βράδυ έως πιθανά και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας χιονόπτωση θα σημειωθεί και σε υψόμετρο έως και 1.000 μέτρα, χιονόνερο θα σημειωθεί σε χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι ΒΑ έως και Ανατολικοί άνεμοι την Παρασκευή δεν θα ξεπεράσουν τα 4 Μποφώρ. Το Σάββατο όμως στρέφονται σταδιακά από τη δυτική Κρήτη σε Βόρειους και ενισχύονται , έτσι ώστε μετά το μεσημέρι του Σαββάτου σε ολόκληρη την Κρήτη να επικρατούν ενισχυμένοι Βοριάδες με ένταση 6 – 7 Μποφώρ. Την Κυριακή θα ενισχυθούν λίγο περισσότερο στα πελάγη φθάνοντας έως και τα 8 Μποφώρ. Σταδιακή εξασθένηση τους αναμένεται από τη Δευτέρα το απόγευμα.
Η θερμοκρασία την Παρασκευή και το Σάββατο θα κυμανθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, περισσότερο  αισθητή όμως θα γίνει η πτώση της, ιδιαίτερα στα βόρεια του νησιού, από την Κυριακή.
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το κορίτσι που το έλεγαν Ελιά - Η Χριστίνα του Ωνάση στο Ηρακλείο - Ο λόφος Καστρί ............. ............. .............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό Αμπελούζος - Το Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας - Στέκι για καφεδάκι στο Καλάμι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

4 μουσικοί στο γλέντι του 15 Άυγουστου 2018 ............. Στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............